Тамара Коблик

5 лютого в історії Тернопільщини

5

Цього дня народилися:

Баран Остап (1908, с. Рай, нині Бережанського району Тернопільської області − 1990, США) — український лікар, громадський діяч. Доктор медицини. Член УЛТ Америки, Нью-Йоркского медичного товариства. Почесний член Академії родинних лікарів США.

Володимир Мандль (1817, м.Тернопіль – 5.05.1886, м.Тернопіль) — посол до австрійського парламенту 1848 p., довголітній бургомістр Тернополя (в 1855-1868 pp.), засновник сучасного Старого парку.

Цей день в історії Тернопілля:

5 лютого 1896 року - на центральних вулицях Тернополя уперше засяяло електричне світло.

5 лютого 1942 року – нацисти заарештували обласного провідника ОУН(р) Станіславщини Василя Мельничука (псевдо: «Чумак», «Славко», «Богун»). Розстріляний 27 листопада 1942 у групі з 52-ох оунівців в селі Стара Ягільниця, біля Чорткова на Тернопільщині.

5 лютого 1944 року -  перестала існувати Генеральна округа Волинь-Поділля (нім. Generalbezirk Wolhynien und Podolien) - адміністративно-територіальна одиниця райхскомісаріату Україна часів Другої світової війни,утворена на території колишніх Рівненської, Волинської, Кам’янець-Подільської і частково Тернопільської областей Української РСР та південної частини колишніх Берестейської і Пінської областей Білоруської РСР.

5 - 7 лютого 1946 року – вночі розклеєні й розкидані листівки проти виборів в обласному центрі Тернопіль, одна причеплена на будівлі обласного НКВС.

5 лютого 1946 року – НКВД розконспірувало друкарню ОУН у с.Шумляни Підгаєцкого району у селянина Михайла Панаса. На вимогу вийти з повинною у криївці пострілялися друкарі «Мирон», «Степан» і «Богун». Енкаведисти вилучили 2     друкарські верстати, верстат для розрізання паперу, 240 тис. повстанських листівок, 150 книг, 157 брошур, архів ОУН за 1944 р., 2 ручних куле­мети та іншу зброю

5 лютого 1954 року - в Тернопільській області утворився груповий комітет профспілки робітників автотранспорту.

5 лютого 1973 року – в Канаді помер український диригент, адвокат, діяч культури, уродженець с.Токи Підволочиського району Василь Балешта. У1913 виїхав до Канади, де створив і провадив хори та драматичні гуртки в містах Торонто і Вінніпег. Від 1935 - адвокат у Канорі. Керував хорами при церкві й Українському народному домі, голова місцевого відділу Конгресу українців Канади.

Китайський Новий рік – Чунь цзе, що значить Свято весни, є для китайців самим головним святом, його відзначають вже більше двох тисяч років. Воно приходиться на перший новий місяць першого місяця року, між 12 січня і 19 лютого. З введенням григоріанського календаря це свято почали називати «святом весни”, щоб відділити його від Нового року за західним стилем. У побуті Чунь цзе називається „Нянь” (нянь – значить »рік”).

Ніч на Новий рік китайці називають „ніччю зустрічі після розставання”. Для них це сама важлива мить року. Вся родина збирається за святковим столом, який вирізняється багатством і різноманіттям страв. Новорічна вечеря не обходиться без страв з курячого м’яса, риби і «доуфу» – соєвого творогу, який ми називаємо «тофу», тому що в китайській мові назви цих продуктів співзвучні зі словами, що означають „щастя” і „достаток”

Святкування Китайського Нового року розпочнеться 5 лютого 2019 року і закінчиться 19 лютого. Китайці ведуть літочислення за місячно-сонячним календарем, тому 2019-й за григоріанським календарем – це китайський 4717-й. За схемою п’яти стихій, прийдешній рік буде земляним, а за схемою тваринного зодіаку – під владою Свині.

5 лютого католики відзначають День святої Агати, яка проживала в Сицилії приблизно в 231-251 роках. Відомо, що, прийнявши хрещення, вона пообіцяла собі зберегти цноту. Однак її красу помітив римський намісник Квіціан. Агата відмовила йому, тому Квіціан зненавидів красуню і в помсту очолив рух проти сицилійських християн. Агату, яка щиро полюбила Христа, заарештували в числі перших. Намісник намагався розбестити Агату і заручився підтримкою однієї розпусниці. Але змова не досягла своєї мети, тому Квіціан наказав катувати дівчину. У цей самий момент в Сіцілії стався сильний землетрус, в результаті загинуло дуже багато язичників. Намісник побачив у цьому знак долі і припинив гоніння християн. На жаль, дівчину, на честь якої відзначається це свято, не вдалося врятувати: вона померла у в'язниці від тортур. Трагедія сталася саме 5 лютого 251 року.

Агату визнали святою мученицею. Її поховали християни — спочатку за містом, але пізніше останки перенесли до кафедрального собору міста Катана.

Святкування Дня святої Агати обов'язково супроводжується освяченням хліба, солі й води. Вважається, що вони охороняють житло від природних катаклізмів.

sv_agata
sv_agata

Сьогодні - День безпеки в інтернеті.

Ця міжнародна календарна подія виникла за сприянням організації Insafe починаючи з 2004 року. Воно відзначається щорічно у другий день другого тижня лютого.

Метою Дня безпеки в Інтернеті є поширення знань про безпечне, відповідальне і позитивне використання цифрових технологій для дітей та молоді.

У всьому світі, День безпеки в Інтернеті відзначається в більш ніж ста країнах і координується об’єднаної мережею Insafe/INHOPE, за підтримки Європейської комісії, а також 31-им національним центром забезпечення безпеки в Інтернеті по всій Європі.

Ця подія дозволяє зробити акцент на позитивному використанні технологій і вивчити роль, яку ми всі граємо в цілях сприяння створенню кращого і більш безпечної онлайн-спільноти. Воно служить закликом для молодих людей, батьків, вихователів, вчителів, соціальних працівників, співробітників правоохоронних органів, підприємств, політиків і широких верств суспільства, щоб об’єднатися з метою сприяння та створення найбільш позитивного і кращого інтернету.

В 2019 році День безпеки в Інтернеті припадає на 5 лютого.

Результат пошуку зображень за запитом "День безпеки в Інтернеті"

Сніговий фестиваль в Саппоро (Японія) щорічно відзначається на початку лютого протягом семи днів. У цей час створюються сотні скульптур і споруд з льоду та снігу.

Історія виникнення цього свята починається в 1950 році, коли під час дитячого ранку старшокласники однієї зі шкіл у парку Одорі міста Саппоро встановили шість фігур тварин, вироблених зі снігу. З часом це стало традицією. В 1972 році, після проведення в Саппоро Зимових Олімпійських ігор, Сніговий фестиваль став відомий на весь світ, а через два роки на фестивалі стали проводити і Міжнародний конкурс скульптур зі снігу та льоду.

Сніговий фестиваль проходить в трьох районах міста: на стадіоні Цудоме, в парку Одорі, і на вулиці Сусукіно. Під час Сніжного фестивалю проходить Міжнародний конкурс снігових скульптур, в якому беруть участь команди з різних країн світу. Розміри снігових скульптур можуть сягати 25 метрів взавширшки і 15 метрів завдовжки. На одному з головних майданчиків у парку Одорі можна побачити більше дюжини скульптур зі снігу, сотні крижаних статуй, яскраву картину доповнює підсвічування з безлічі лампочок.

Протягом семи днів Сніговий фестиваль перетворює Саппоро в фантастичне місто з льоду та снігу. На Сніговий фестиваль, як на одну з головних зимових подій у Японії, приїжджає більше 2 мільйонів туристів з різних країн світу.

People walk in front of the snow sculptu
People walk in front of the snow sculptu

Іменини сьогодні святкують Климент, Феоктист, Геннадій, Федір.

Вибір читачів за тиждень

Відео