В Настасові на Тернопільщині все село проводжало Cтарий рік (відео)

MVI_4471.00_00_09_17.Still001 (Copy)

13 січня у селі Настасів, що під Тернополем, відсвяткували Старий Новий рік або ж, Маланку. Подивитися на дійство зібралося чи не усе село.  Спеціального сценарію святкування, зізнаються учасники заходу, у них не було. Тут головне, хороший настрій і приємна атмосфера.

Ольга Кураж, завідуюча бібліотекою-філією с.Настасів

«В нас сьогодні Старий Новий рік, який ми будемо зустрічати. У дійстві приймати участь сільський вертеп. Молодь підготувала Маланку. Учасники народного аматорського хору будинку культури с. Настасів підготували різдвяні привітання для наших односельчан»

[embed]https://youtu.be/0EzS6PiH-kY[/embed]

Розпочалося дійство із служби Божої у парафіяльній церкві, опісля біля ялинки, жителі Настасова слухали колядки та дивилися цікаву виставу про «Маланку».

Отець Роман Габрелей, сотрудник парафії Храму Вознесіння с.Настасів

«За нашими народними звичаями, під час Різдва, завжди діти їдуть до батьків, відвідують також могили, щоб спільно з ними злучитися. Ось, так само і тут, спільно, це є якраз та символіка того свята Різдва, щоб об’єднати усіх християн навколо Ісуса Христа, який народжується. Ось це є дуже важливим елементом, бо як кажуть, що в єдності сила народу. І справді, якщо ми будемо разом, то справді зможемо творити великі речі.»

Щодо ялинки, то її у селі цього року поставили вперше завдяки зусиллям місцевого підприємства «Агропродсервіс», яке очолює Іван Чайківський. Чоловік каже, що на цьому зупинятися не збирається і планує надалі сприяти розвитку Настасова.

Іван Чайківський, генеральний директор компанії «Агропродсервіс»

«Якщо Бог нам дасть здоров’я, то ми дальше продовжимо те, що ми запланували робити по селі Настасові – найперше, це тротуар до кожної домівки, який ми хочемо зробити. В цьому році запланували все таки відкрити музей села Настасів, який ми маємо зробити, і дальше продовжуємо облаштовувати саме село.»

За сприяння церковній громаді у 2016 меценату Івану Чайківському вручили подячні грамоти від митрополита Тернопільсько-Зборівської архиєпархії Василія Семенюка та Великоберезовицького деканату. Селяни сподіваються, що святкування Маланки стане у них щорічною традицією. Також, опісля дійства усіх охочих напоїли теплим чаєм та почастували смачним печивом.

Фото автора

Відео: Богдан КОЛЕСОВ

Вибір читачів за тиждень

Відео