Ростислав Фук

В Україні хочуть штрафувати за порушення правил запуску безпілотників

У першому читанні нововведення підтримали 232 народних депутати України

Верховна Рада прийняла за основу проекти законів щодо правил використання безпілотних літальних апаратів та відповідальність за порушення обмежень користувачами бортів. Ключові позиції оприлюднив у своєму телеграм-каналі представник Кабінету міністрів у Верховній Раді Тарас Мельничук, пише УНН. 

Законопроєкт № 8186 встановлює адміністративну відповідальність за порушення дотримання порядку та правил використання повітряного простору України користувачами безпілотних повітряних суден, а саме:

  • порушення порядку та правил використання повітряного простору України при експлуатації безпілотного повітряного судна;
  • внесення змін у конструкцію безпілотного повітряного судна або обладнання для дистанційного керування ним, спрямованих на приховування інформації про його місцезнаходження чи переміщення в повітряному просторі України під час польоту;
  • створення радіозавад  або інших перешкод польотам безпілотних повітряних суден, що використовуються правоохоронними органами під час забезпечення громадського порядку і громадської безпеки, протидії правопорушенням, охорони прав і свобод людини.

За вказані правопорушення передбачено накладення штрафу в розмірі від шістдесяти до чотирьохсот неоподатковуваних мінімальних доходів громадян (1020 – 6800 грн), за повторне протягом року – від чотирьохсот до п’ятисот нмдг (6800 - 8500 грн) із конфіскацією безпілотного повітряного судна або складових частин безпілотної авіаційної системи.

Розглядати справи про адміністративні правопорушення, накладати адміністративні стягнення за порушення порядку та правил використання повітряного простору України користувачами безпілотників будуть уповноважені районні, районні у місті, міські чи міськрайонні суди, органи Національної поліції, Державної прикордонної служби.

Ці пункти доповнили статтю 111 частинами шостою та сьомою, пояснив Тарас Мельничук. У першому читанні нововведення підтримали 232 народних депутати України.

Крім того, Рада прийняла за основу урядовий проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо застосування правоохоронними органами безпілотних повітряних суден та протидії їх незаконному використанню.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео