Тамара Коблик

В Україні найкритичніший дефіцит цибулі за всі роки

З урахуванням подальшого подорожчання максимальні цінники у магазинах можуть становити 100-120 гривень

І в Україні, і в Європі, і в Азії набирає обертів “овочева лихоманка”. Найбільш проблемною стає ситуація з цибулею, цінники на яку зараз просто зашкалюють. Про це повідомляє ctrana.news, пише agronews.uа.

Наприклад, в Україні оптова вартість цибулі досягла 40 гривень за кілограм – це втричі дорожче, ніж минулого сезону. Причому, як каже керівник проєкту “АПК-інформ: овочі та фрукти” Олександр Хорев, найближчим часом цінники піднімуться ще на 20% – до 50 гривень за кілограм. У роздрібі цибулю вже продають по 60-80 гривень, а в деяких супермаркетах і по 100 гривень. З урахуванням подальшого подорожчання максимальні цінники у магазинах можуть становити 100-120 гривень.

“Дехто може продавати і по 200”, — прогнозує Хорев.

Тобто включається ще й спекулятивний фактор.

При цьому, як зазначає експерт, собівартість цибулі навіть з урахуванням генераторного фактора становить максимум 10 гривень за кілограм, а якщо не брати до уваги витрати на розв'язання проблем із енергопостачанням, то й зовсім 4-5 гривень.

Але проблеми із цибулею зараз є не лише в Україні. У Європі, де через посуху врожай цибулі скоротився на 10%, цінники теж активно зростають, хоча вони нижчі, ніж в Україні. Скажімо, у Польщі цибуля дешевша, ніж у нас, на 7-10%, що активізувало її імпорт. Тим часом дефіцит продукції на європейському ринку продовжує наростати.

Деякі азіатські країни, зокрема Казахстан і Узбекистан, звідки цибуля традиційно йшла і до Європи, і до України, на тлі ажіотажу призупинили експорт, що тільки підлило олії у вогонь.

Але справжня цибульна паніка сталася на Філіппінах. Там цибуля зараз офіційно найдорожча у світі: цінник злетів за останні кілька місяців ушестеро, до 13 доларів за кілограм. Це втричі дорожче за курятину і більше, ніж заробляє за день середньостатистичний громадянин цієї країни. Причини ажіотажу ті ж, що й в інших регіонах: різке зниження врожаю та “змова” спекулянтів. На Філіппінах у ходу версія, що врожай цибулі приховали, щоб максимально на ньому заробити. Тим часом місцеві ресторани вже оголосили, що блюда з цибулею обмежені. Набирає обертів “цибульний туризм”: філіппінська діаспора везе цінний продукт сумками літаками з Еміратів, хоча там він теж не дешевий.

Втім, цибуля – це лише вершина айсберга. Спостерігаються проблеми з іншими овочами. Наприклад, в Україні закінчується морква, і навесні оптові ціни на неї можуть злетіти до 40 гривень за кілограм (зараз вона коштує 20-23 гривні).

У Великій Британії в багатьох супермаркетах овочеві полиці взагалі спорожніли, рітейл вводить обмеження на продаж овочів в одні руки, а ціни зростають.

“Овочева криза” посилилася проблемами з турецьким імпортом: через нещодавній землетрус постачання з цієї країни дали збій.

Багато фермерів, побачивши, як їхні колеги багатіють на овочах, планують у новому сезоні суттєво розширити площі під вітамінною продукцією. І якщо все піде за планом, овочів буде багато, і вони подешевшають. Але може втрутитись погодний фактор.

Можуть продавати і по 200

Лідером подорожчання серед овочів в Україні стала цибуля. Через проблеми з урожаєм у південних регіонах країни цибулі в нинішньому сезоні зібрали значно менше, ніж звичайно.

35% постачання цибулі традиційно забезпечувала Херсонська область, яка через окупацію фактично випала з овочевого балансу країни, – зазначає Хорев.

В Україну ринула імпортна цибуля. Наприклад, постачання з Польщі з квітня по листопад 2022 року збільшилося порівняно з аналогічним періодом 2021 року у 24 рази – до 189 тисяч тонн.

Польща ще з весни врахувала підвищені потреби України в овочах, багато місцевих фермерів розширювали під нас площі. Але реальні апетити нашої країни перевершили всі очікування, – каже Хорев.

В Україну цибулю поставляють також із Нідерландів. У свій час його везли із Середньої Азії, хоча логістика звідти значно подорожчала через необхідність робити гак через країни Балтії та Польщу. Втім, віднедавна цей канал прикрився: багато азіатських країн обмежили експорт цибулі через загрозу її дефіциту на місцевих ринках.

Якщо в минулі роки ми починали імпортувати цибулю з квітня, то цього сезону поставки пішли буквально з вересня. Але біда в тому, що й везти особливо ні звідки: в Європі цибуля дуже дорога і її теж не вистачає. Середня Азія через брак продукції закривається, та й логістика звідти стала надто затратною, – пояснив голова Економічного дискусійного клубу Олег Пензін.

На тлі ажіотажу цибулі пішли в зростання ціни. Наприклад, якщо 27 січня цибуля на оптових українських майданчиках коштувала 27-35 гривень за кілограм, то вже 3 лютого нижня планка піднялася до 30 гривень. На 24 лютого оптові цінники на цибулю піднялися до 40 гривень за кілограм. Причому, як каже Хорев, “в запасі” ще, як мінімум, 20% цінового зростання, тобто буде 50 гривень за кіло.

У роздріб цінники на цибулю, які ще на початку лютого були близько 50 гривень за кілограм, зараз підскочили до 60-80 гривень. А деякі супермаркети торгують цінним продуктом та по 100 гривень. Такі високі ціни — рекорд за всю історію незалежності країни та вчетверо вищий, ніж роком раніше. І зважаючи на все, вони підскочать ще, оскільки до ланцюжка торгівлі цибулею активно включаються спекулянти.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео