Орест Сарматський

В Україні олія подорожчала на 75% (Агроновини)

1901 (Copy)

В Україні ціни за рік, з травня 2020 р до травня 2021 р, зросли на 9,5%. 

Найбільше подорожчали соняшникова олія (на 75,2%) і цукор (67,2%). Про це свідчать дані Державної служби статистики, пише agronews.ua.

Всього в травні продукти подорожчали на 1,7%, м’ясо та м’ясопродукти – на 1-1,8%. З іншого боку, на 17,5% подешевшали яйця.

Зокрема, за рік зросли ціни на наступні продукти харчування:

– хліб +16,6%;

– макарони +8,6%;

– риба і рибні продукти +6,2%;

– молоко +5,4%;

– сир і сир +6,4%;

– яйця +34,4%;

– овочі -13,1%.

Нагадаємо, що в Україні піднялась ціна на курятину.

В Україні змінилася ціна на огірки

Після досить різкого зниження цін, яке спостерігалося на ринку огірків України тижнем раніше, у цьому сегменті знову переважає тенденція до підвищення цін. 

Тривала похмура і прохолодна погода на всій території України спричинила за собою зменшення пропозиції огірка на ринку, і як наслідок – зростання цін в даному сегменті. 

Про це повідомляє EastFruit, пише agronews.ua.

В результаті, ціна на огірок на даний момент формується в межах 10-18 грн / кг ($ 0,37-0,66 / кг), що в середньому на 26% дорожче, ніж тижнем раніше.

Основною причиною здорожчання огірка на українському ринку є істотне скорочення пропозиції цієї продукції. Так, в тепличних комбінатах на сьогоднішній день проводяться зачистки напередодні підготовки до другої сівозміни, що спричинило за собою значне скорочення вибірок тепличного огірка.

Тим часом, пропозиція огірка з літніх теплиць також помітно зменшилася, що обумовлено зниженням темпів збору врожаю через холодну і похмуру погоду.

Відзначимо, що на даний момент огірки в Україні вже коштують в середньому в 2,2 рази дорожче, ніж в аналогічний період минулого року. При цьому виробники не виключають, що при поліпшенні погодних умов ситуація на ринку огірка може різко змінитися в протилежний бік.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео