Орест Сарматський

В Україні подорожчає молоко та молочні продукти (Агроновини)

3001 (Copy)

За даними експертів ФАО, умовна прибутковість виробництва молока (УМВ) у вересні 2020 року виявилася найнижчою за останні 5 років (до відповідного місяця).

Про це повідомляє agronews.ua.

– У таких умовах аграрії будуть намагатися компенсувати свою недоотриманий прибуток за рахунок збільшення цін на молоко. Розраховувати на зменшення сировинного дефіциту в середньостроковій перспективі переробникам не варто, – відзначають аналітики.

Аграрії не поспішають робити великі інвестиції в молочний напрямок, а держава не хоче або не може їх стимулювати. Зокрема, в бюджеті на наступний рік закладені досить скромні суми підтримки сільгоспвиробників (4 млрд грн).

Профільне міністерство ще робить якісь спроби збільшити підтримку в два рази до 8,4 млрд грн, але навряд чи їх старання будуть успішними, з урахуванням запланованого величезного дефіциту в бюджеті 2021 року.

Виробникам піднімати далі ціни на свою продукцію пропорційно збільшенню вартості сировини вкрай складно. Заважає імпорт, так і продажу в цілому, після пожвавлення в першій половині осені, в найближчі тижні швидше за все знову впадуть, додають у виданні..

3002 (Copy)
3002 (Copy)

Українські фермери зменшують площі під озимими культурами

Через погодні «гойдалки» – посуху, раптові зливові дощі, аграріям західних областей довелось зменшити площі під озимими, розповів Микола Лозовицький, агроном ТОВ «Ім. Лесі Українки», що на Волині.

Про це пише agronews.ua. 

– Цього року площі під озимі зернові довелося зменшити – не мали попередника під пшеницю в достатній кількості. Якщо ж говорити про результати, то в цьому сезоні на пшениці в господарстві отримали 5,5 т/га, жито вродило теж на 5 т/га, – зазначив аграрій.

Зважаючи на кількість опадів і очікуючи на сприятливі зиму та весну, у ТОВ «Ім. Лесі Українки» сподіваються на вищі врожаї.

Як зазначає видання, досить сильні опади на початку жовтня припинили тривалу посуху в більшості регіонів. Водночас у західних, південних і центральних регіонах України, де з 24 вересня по 2 жовтня кількість опадів подекуди перевищує 130 мм (2,5 місячної норми), верхні шари ґрунту вже перезволожені.

Це додатково ускладнило умови посівної, адже в багатьох господарствах техніка просто не може виїхати в поле.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео