Орест Сарматський

В Україні різко подорожчала черешня (Агроновини)

2201 (Copy)

Більшість садівників України на поточному тижні заявили про завершення сезону реалізації черешні, повідомляють аналітики проекту EastFruit.

Про це пише agronews.ua.

Підтверджують цю інформацію і оптові компанії, які на цьому тижні повідомляли про брак пропозиції даної ягоди в місцевих господарствах, придбати необхідний оптовий обсяг черешні не вдавалося навіть шляхом підвищення закупівельних цін на дані кісточкові.

Останні партії черешні садівники пропонували до продажу за ціною 40-80 грн/кг ($1,48-2,97/кг), залежно від якості і сорту. При цьому, на поточному тижні виробники все ж підвищили ціни на залишкові партії черешні в середньому на 28%.

Ціна на черешню часто перевищувала рівень цін минулого року, що обумовлено зниженням виробництва черешні в країні із-за несприятливих погодних умов навесні. Висока вартість часто ставала причиною для зниження попиту на цю ягоду. Учасники ринку пояснювали це тим, що кінцеві споживачі були не готові купувати місцеву ягоду за такою високою ціною.

Варто відзначити, що в минулому році сезон черешні в Україні завершився приблизно на 2 тижні раніше, але останні партії цієї продукції виробники відвантажували в середньому на 24% дешевше, ніж в поточному сезоні.

2202 (Copy)
2202 (Copy)

Стало відомо, чому Україна втратили мільйони гектарів земель

Через відсутність фінансування дренажування в Україні втрачено мільйони гектарів земель. 

Про це повідомляє golos.ua, пише agronews.ua.

За словами голови фермерського господарства «Аделаїда» Сергія Рибалки, раніше в посушливі періоди зволожувати грунт на посівних площах України допомагали дренажні системи. Сьогодні держава не фінансує дренажування посівних площ.

Тому в українських аграріїв є гостра потреба в системах штучного зрошення полів. І тут держава фінансує незначну частину систем штучного зрошення.

– При Радянському Союзі Україна мала 2 млн 600 тисяч гектарів зрошуваних земель, і кілька мільйонів гектарів дренажних земель. На сьогодні дренажування закинуто, а зрошення проводиться тільки на 600 тисяч гектарів. З них 400 тисяч гектарів знаходиться в Херсонській області, – сказав аграрій.

За його словами, вже протягом декількох років в Україні на дренажування немає державного фінансування.

– Завданням дренажних систем було водне регулювання. Дренажні системи дозволяли зберігати вологу в ґрунті. Якщо на якійсь ділянці вологи було мало, закривали засувку, і волога залишалася в каналах. А якщо вологи в грунті було багато, то воду спускали в річки. Раніше держструктури підтримували дренажні системи в робочому стані. Зараз немає фінансування, інфраструктура вийшла з ладу, відповідно, система не працює, – пояснив він.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео