Тамара Коблик

29 липня в історії Тернопільщини

29

Цього дня народилися:

правник, громадський діяч Володимир Брикович (1877 р., м. Тернопіль – 12. 12. 1953 р., там само);

педагог, історик, краєзна­вець, громадський діяч, доктор історії  Іво-Криштоф Вершлєр (1932 р., м. Підгайці – 29. 05. 2015 р., Польща);

вершлєр
вершлєр

голова ради аграріїв Чортківського району, меценат, депутат обласної ради Василь Градовий (1964 р.н., с. Скомороше Чортківського району);

градовий
градовий

фольклорист, краєзнавець, громадський діяч Володимир Зілінський (1928 р., с. Гадинківці, нині Гусятинського району – 2006 р.);

зілінський
зілінський

вчений-літературознавець, доктор філологічних наук Василь Івашків (1958 р. н., с. Потік Козівського району);

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

живописець, графік Надія Кармазин (1960 р., с. Оліїв Зборівського району);

кармазин
кармазин

тернопільський лікар Василь Костевич (1965 р. н, с. Тернове Тячівського району Закарпатської області);

костевич
костевич

український військовик, учасник війни на сході України, оператор ЗУ (57-ма окрема мотопіхотна бригада Володимир Магльона (1990, с. Бодаки, Збаразького району — 12 листопада 2015, смт Зайцеве, Україна). Указом Президента України № 23/2017 від 3 лютого 2017 року «за особисту мужність, виявлену у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане виконання військового обов'язку» нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно). В Заміхівській школі відкрито меморіальну дошку честі Володимира Магльони.

Магльона Володимир Петрович.jpg

вчений у галузі енергетики, доктор технічних наук Маркіян (Антиноген) Цегельський (1925 р., м. Тернопіль);

педагог, громадський діяч, Директор Тернопільської класичної гімназії Віктор Тригуба (1962 р. н., м. Збараж);

тригуба
тригуба

1865 р. народився релігійний діяч, єпископ УГКЦ, митрополит Галицький та архієпископ Львівський Андрей Шептицький, чиє пастирське служіння було тісно пов’язане з Тернопільщиною. Зокрема А. Шептицький відвідав близько 100 населених пунктів краю (1901 р., 1902 р., 1904 р., 1906 р. і т. д.), де здійснив освячення церков, каплиць, фігур; 2015 р. в Тернопільській області було проголошено роком митрополита Андрея Шептицького.

шептицький
шептицький

Цей день в історії Тернопілля:

1649 р. відбувся генеральний наступ козацьких і татарських військ на польський табір у Збаразькій фортеці. Жовніри змогли відкинути атакуючих.

1865 р. внаслідок пожежі вигоріла центральна частина Бучача (220 будинків, Покровська церква, ратуша, синагога, монастир о. Василіян і частина костелу).

1917 р. Гуцульська сотня УСС перемогла в бою за переправу та міст через р. Збруч біля с. Збриж (нині Борщівського району).

День Сил спеціальних операцій Збройних Сил України щорічно відзначається 29-го липня.

На Сили спеціальних операцій Збройних Сил України, покладені досить специфічні завдання, в числі яких і участь у відновленні територіальної цілісності країни.

Створення Сил спеціальних операцій Збройних Сил України стало відповіддю на безпрецедентний виклик в сучасній історії держави. Цим викликом стала окупація Кримського півострова на початку 2014-го року з боку недружнього сусіда і подальше вторгнення на територію Донецької та Луганської області з захопленням деяких їх районів країною агресором, яка колись виступала в якості одного з гарантів суверенітету і територіальної цілісності України, в обмін на її без’ядерний статус.

Це нове офіційне військове свято для суверенної України. Воно було затверджено 26-го липня 2016- го року. У відповідному Указі Президента України №311/2016 підкреслюється особлива мета цього Дня для подальшого розвитку національних військових традицій і враховується важлива роль Сил спеціальних операцій Збройних Сил України у забезпеченні обороноздатності держави.

Це нове офіційне військове свято для суверенної України

Сьогодні в усьому світі відзначається Міжнародний день тигра.

тигр
тигр

Це свято було засновано в 2010 році на Міжнародному форумі «Тигрячий саміт» в Санкт-Петербурзі з проблем збереження популяції цієї хижої тварини. Ініціаторами установи цієї дати виступили 13 держав, що брали участь у форумі, в яких тигри ще мешкають.

У ході заходу також була розроблена і прийнята програма відновлення популяції цих тварин, розрахована на 2010-2022 роки, метою якої є збільшення їх кількості в 2 рази за означений період.

На жаль, в дикій природі збереглося всього не більше 5 тисяч особин, і це число продовжує постійно скорочуватися. Так, за останнє сторіччя чисельність цих тварин скоротилася в 25 разів. І сьогодні тигри знаходяться під загрозою зникнення. У більшості випадків вони стають жертвами браконьєрів. І ця проблема не може не хвилювати природоохоронні співтовариства всього світу.

Іменини сьогодні святкують Валентина, Марта, Павло, Юлія.

Вибір читачів за тиждень

Відео