Тамара Коблик

В Україні стрімко дешевшає малина

На сьогодні українські садівники озвучують ціни на малину в діапазоні 60-120 грн/кг ($1,64-3,28/кг), що в середньому на 27% дешевше, ніж наприкінці минулого тижня

Ще з початку цього тижня в Україні встановилися чіткі негативні цінові тенденції у сегменті малини, повідомляють аналітики проекту EastFruit, пише agronews.ua.

На сьогодні українські садівники озвучують ціни на малину в діапазоні 60-120 грн/кг ($1,64-3,28/кг), що в середньому на 27% дешевше, ніж наприкінці минулого тижня. Широкий ціновий діапазон учасники ринку пояснюють різними якісними характеристиками продукції. За цінами нижньої межі діапазону у продаж на внутрішньому ринку надходять залишкові партії ягід літніх сортів, які, як правило, нетранспортабельні і не мають попиту у представників компаній із заморожування.

За максимальними цінами на сьогоднішній день у продаж надходять об’ємніші партії малини ремонтантних сортів, до прибирання яких активно приступили в господарствах північних і західних областей країни.

Помітне зниження ціни ягоди учасники ринку пов’язують із збільшенням пропозиції малини на ринку в цілому. У свою чергу місцеві виробники відзначають дуже стриманий попит на великі партії малини з боку переробників, тому що нинішній рівень цін залишається для них дуже високим. Навіть незважаючи на останнє зниження відпускних цін на малину, реалізація основних обсягів ягід на даний момент в Україні здійснюється в середньому на 26% дорожче, ніж за аналогічний період минулого року.

Представили компаній із заморожування ягід називають ситуацію зі зниженням цін на малину в Україні цілком логічною і більш ніж впевнені, що нинішні негативні цінові тенденції тільки зміцнюватимуться. Компанії, які орієнтовані на експорт замороженої малини цього сезону, будуть готові приступити до об’ємних закупівель малини лише за діапазону оптових цін на ягоду на рівні 60-70 грн/кг ($1,64-1,91/кг). В іншому випадку, за їхніми словами, конкурувати із європейськими виробниками замороженої ягоди буде важко.

За прогнозами аналітиків, подальше збільшення пропозиції малини ремонтантних сортів від місцевих виробників лише зміцнить нинішні негативні цінові тенденції у цьому сегменті ринку.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео