Тамара Коблик

В Україні з наступного року зникнуть дві популярні крупи

Як наслідок, в Україні не випікатимуть і не продаватимуть “чорний” хліб, а також зникнуть із продажу корисні ячмінні крупи

Українські аграрії з наступного року планують відмовитися від посіву ячменю та жита. Це означає, що з прилавків магазинів можуть зникнути перлова, ячна крупа та житній хліб. Про це пише agronews.ua.

За словами генерального директора агрохолдингу HarvEast Holding Дмитра Кушніра, фермерам стало невигідно вирощувати ячмінь і жито в Україні через подорожчання складових процесу виробництва та руйнування логістичних ланцюжків.

Фермери не можуть продати вирощене зерно хоча б із мінімальним прибутком. Адже за реальну ціну зараз ніхто це зерно не купує. І це є велика проблема.

Як відомо, перлова крупа виробляється шляхом очищення ячменю плівок і подальшої спеціальної обробки. Зерна шліфують і полірують, тому їхня поверхня стає гладкою і блискучою, а самі зерна округлими з м’якими краями. Звідси і назва “перловка” (з англ. “pearl” – перлина).

Ячневу крупу одержують шляхом дроблення ячмінного зерна, попередньо звільненого від квіткових плівок та плодових оболонок. На відміну від перлової крупи зерно не піддається шліфуванню та поліруванню.

Якщо українські аграрії взагалі відмовляться від посіву ячменю та жита, то це призведе до того, що продукти, які виробляють із цього зерна, взагалі зникнуть із продажу. Найімовірніше, з-за кордону їх також не завозитимуть. Отже, в Україні не випікатимуть і не продаватимуть “чорний” хліб, а також зникнуть із продажу корисні ячмінні крупи.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео