Ростислав Фук

В Україні зменшується кількість бджолярів

Через небезпеку бойових дій, значна частина пасічників вимушені покинути домівку, а перевезти пасіку в інший регіон технічно складно

заставка-бджоли

 Через російське вторгнення кількість бджолярів цього року в Україні може зменшитись на 40-50%, пише agronews.ua.

У регіонах, де йдуть активні бойові дії або які перебувають під тимчасовою окупацією  — зокрема у Харківській, Запорізькій, Херсонській, Миколаївській областях,  де було добре розвинене бджільництво, пасічники вимушено покинули свої угіддя.

Через небезпеку бойових дій, значна частина пасічників вимушені покинути домівку, а перевезти пасіку в інший регіон технічно складно, особливо у стислі терміни.

Вимушені переселенці як правило залишають пасіку на окупованій території. Так само проблемно заново створювати пасіку на новому місці — зокрема, це потребує значних коштів, наявності медоносної бази тощо. Частина бджолярів припиняє займатись цією справою і продає бджіл разом з вуликами  — насамперед, це стосується так званих «пасічників вихідного дня», для яких бджільництво є хоббі, а також тих, хто вбачав у пасіці «швидкий бізнес», – йдеться в повідомленні.

Також експерти нагадали, що війни завжди негативно впливали на бджільництво — наприклад, після Другої Світової війни на території України кількість бджолосімей зменшилась на 90%,  залишилось дуже мало бджолярів, а на відновлення галузі знадобилось  ціле десятиліття. 

Позитивним наразі є той факт, що у регіонах, які традиційно  постачають бджоломаток і бджолопакети — насамперед, Закарпаття (карпатська порода бджіл),  Хмельниччина, Полтавщина (українська степова порода бджіл), наразі відсутні бойові дії, і  бджолярі з інших регіонів України зможуть при потребі отримати матеріал  для поновлення своїх пасік, – кажуть експерти.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео