Тамара Коблик

В Україні значно подорожчала морква

Цього року морква в Україні все ж таки надходить у продаж у середньому на 31% дешевше, ніж в аналогічний торішній період

морква

Підвищений попит у сегменті якісної моркви на українському ринку спричинив чергове подорожчання цієї продукції. Наразі фермери продають цей овоч по 10-14 грн/кг, що в середньому на 20% дорожче, ніж наприкінці минулого тижня. Про це повідомляють аналітики проєкту EastFruit, пише agronews.ua.

За словами експертів, причиною збільшення попиту на моркву виробники називають активізацію закупівельної діяльності з боку великих оптових компаній та роздрібних мереж напередодні Нового року, а також завершення реалізації цього коренеплоду з необладнаних сховищ.

На цей час відвантаження моркви з місцевих господарств здійснюються по 10-14 грн/кг, що в середньому на 20% дорожче, ніж наприкінці минулого тижня.

За словами гравців ринку, зростанню цін сприяє помітне підвищення торговельної активності у сегменті якісної моркви. Повідомляють, що більшість господарств призупинили продаж цього коренеплоду в очікуванні ще більшого зростання цін і заклали основний обсяг врожаю на зберігання. До реалізації вони пропонують лише надлишки, внаслідок чого пропозиція на ринку дещо обмежена, – зауважують аналітики.

Вони додають, що на цей час морква в Україні все ж таки надходить у продаж у середньому на 31% дешевше, ніж в аналогічний торішній період.

Однак при цьому учасники ринку не виключають, що тенденція зростання цін може бути тимчасовим явищем. На їхню думку, подальше подорожчання може мотивувати фермерів розпочати розпродаж моркви зі сховищ, що призведе до збільшення постачання і, як наслідок, до зниження цін, – прогнозують аналітики.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео