Орест Сарматський

В Україні знизилися обсяги експорту меду (Агроновини)

0302 (Copy)

В Україні активно збирають мед соняшнику, який є основним сезонним медоносом.

На півдні й частково в центрі України вже відкачують солодкість, заявив пасічник та співвласник ТМ «Знатний Мед», Валерія Курейко. Про це пише agronews.ua.

За інформацією Державної митної служби, в липні 2020 року українські бджолярі відправили на зовнішні ринки меду натурального на $ 5,7 млн у грошовому вираженні. Це менше торішнього показника на 6,5% ($ 6,05 млн). Проте виторг з продажу на експорт зріс: за 7 місяців додав 9,6%, до $ 57,7 млн. Проти $ 52,7 млн в січні-липні роком раніше.

В ЄС в звітному періоді ми відправили на $46,3 млн (+3,5% до минулорічного показника). Активно купують у нас мед країни Азії, вони збільшили закупівлі на 30%, до $3,2 млн, ще більший інтерес до українського меду проявили країни Америки, збільшивши імпорт нашого продукту на 56%, або до $7,7 млн.

В Україні фермер відновлює популяцію українських чорних буйволів

0301 (Copy)
0301 (Copy)

У селі Олешник на Закарпатті розташована єдина в Україні буйволина ферма.

Сьогодні тут 56 голів цих свійських тварин. А 25 років тому на Закарпатті було понад 850 буйволів, а ще пів століття тому кремезні тварини були у кожному другому господарстві закарпатців.

Про це повідомляє news.agro-center, пише agronews.ua. 

- Дійсно, ми – єдина в Україні буйволина ферма. Є господарі, домогосподарства чи інші організації, які займаються буйволами. З усіх 200 голів карпатських буйволів, які є на території України, на фермі зараз мешкає 56, — говорить Інна Левдар, адміністраторка ферми.

Утримувати таких тварин — справа не з легких і не з дешевих, — кажуть на фермі. Влітку одному дорослому буйволу необхідно 2 га зеленої паші, кілька кілограмів зернових, буряк і морква. Взимку — 40 кг сіна, до 7 кг каші та овочі.

Наразі мета фермерів — збільшити поголів’я до 200. Тоді можна буде говорити й про державну реєстрацію тварин і, відповідно, допомогу від держави. Буйволи отеляться раз на 2 роки, оскільки виношують малят 11 місяців. Тож, такої цифри можна досягти не раніше, ніж через 14 років. Це за умови не тільки розмноження власних буйволів, але й викупу тварин у інших власників.

На ферму приїздять туристи подивитися на буйволів і придбати молочну продукцію. Оскільки ці тварини через сильний імунітет не потребують вакцинації, то і молоко не містить антибіотиків. Так само й казеїну та холестерину. Проте воно містить багато магнію, кальцію, цинку, фосфору, вітамінів А та В.

З молока роблять сир, сметану, масло, оригінальну моцарелу, плавлений сир. І все це абсолютно екологічно чисте.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео