В Україні зростають ціни на продукти харчування та рівень продуктової інфляції (Агроновини)
За травень 2020 року в Україні помітно зросли ціни відразу на кілька категорій продуктів харчування.
Про це повідомляє прес-служба Держстату, пише agropolit.com.
Зокрема, йдеться про курячі яйця, які подорожчали на 16,6%, а також фрукти й хлібобулочні вироби, ціни на які зросли на 15,8% і 0,7%.
Також у відомстві відзначають, що у порівнянні з аналогічним місяцем минулого року в Україні зріс рівень продуктової інфляції – тепер вона становить вже 2,8%.
Тіньовий кеш у молочній галузі становить 7-8 млрд грн на рік, – Чагаровський
Загальний тіньовий кеш всієї продукції в молочній галузі становить 7-8 млрд грн на рік.
Про це в інтерв’ю AgroPolit.com заявив голова ради директорів Спілки молочних підприємств України Вадим Чагаровський.
- Молоко від одноосібника сьогодні в основному на молокопереробні підприємства постачають посередники. Тіньовий заробіток посередника, який закуповує молоко у селян, – 1 гривня на 1 літр. За рік це 1 мільярд гривень. Я вважаю, що молочне виробництво «в кеші» – 20% від загального ринку молочної продукції. Загальний тіньовий кеш всієї продукції в молочній галузі становить 7-8 млрд грн на рік, – сказав він.
За його словами, сьогодні з’явилося дуже багато невеличких цехів, які переробляють 0,5-2 тонни молока в день, але їх не можна побачити у статистиці.
Таких приблизно 5-7% на ринку. Вони працюють тільки в кеші. Це виробництво й реалізація на місцевому локальному рівні.
Аби прибрати з ринку молочну тінь, треба запровадити атестацію посередників і молочних виробництв, – наголосив експерт.
Фото з відкритих джерел