Олеся Поліщук

Вакцинація та допуск до роботи: що і як робити освітянам Тернопільщини

Zapytannya-ta-vidpovidi-pro-vaktsynatsiyu-osvityan.-De-chytaty-e1624004012866

8 листопада набирає чинності наказ МОЗ «Про затвердження Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням». Роз’яснення освітянам Тернопільщини з приводу того, що і як робити, дали три відомства України, які мають стосунок до цієї теми.

Пункт 3 цього наказу передбачає, що працівники закладів освіти всіх рівнів, незалежно від типу та форми власності, мають обов’язково отримати щеплення проти Covid-19.

Отож Міністерство охорони здоров’я України, Міністерства освіти і науки та Державна служба України з питань праці дали відповідь на лист освітнього омбудсмена.

Одне із найчастіших запитань, як діяти працівнику якщо він має протипоказання до проведення профілактичних щеплень?

- Чи має право керівник закладу освіти допустити такого працівника до роботи?

ГУ Держпраці інформує, якщо працівник має абсолютні протипоказання робити щеплення відповідно до Переліку медичних протипоказань та застережень до проведення профілактичних щеплень, затвердженого наказом МОЗ від 16 вересня 2011 року № 595, він не підлягає обов’язковій вакцинації.

МОЗ інформує, що, ті працівники, які мають абсолютні протипоказання до проведення профілактичних щеплень проти СOVID-19, не відсторонюються від роботи. Але для цього, як підтвердження, працівник повинен надати керівнику закладу освіти медичний висновок про наявність протипоказань до вакцинації проти СOVID-19, виданий закладом охорони здоров’я (про це більш докладно – нижче).

- Ще одна болюча тема – збереження заробітної плати у відсторонених від роботи працівників, які не отримали обов’язкове щеплення.

ГУ Держпраці роз’яснює, що, відповідно до частини першої статті 1 Закону України «Про оплату праці», заробітна плата – це винагорода, яку за трудовим договором роботодавець виплачує працівникові за виконану ним роботу. Тобто заробітна плата виплачується саме за виконану роботу. Крім того, оскільки під час відсторонення працівник тимчасово увільняється від виконання своїх трудових обов’язків та не може виконувати роботу, то за загальним правилом такому працівникові заробітна плата в період відсторонення не виплачується, якщо інше не встановлено законодавством. У ГУ Держпраці звертають увагу на те, що законодавством не передбачається обов’язок роботодавця зберігати за працівником заробітну плату на період його відсторонення від роботи через відмову робити щеплення проти COVID-19. Водночас  наголошують, що питання оплати праці в період відсторонення можуть регулюватися колективними договорами та/або угодами, рішеннями роботодавця.

МОЗ також інформує, що на час такого відсторонення оплата праці працівників здійснюється з урахуванням частини першої статті 94 Кодексу законів про працю України та частини першої статті 1 Закону України «Про оплату праці», які визначають, що заробітна плата – це винагорода, яку за трудовим договором роботодавець виплачує працівникові за виконану ним роботу.

Усього три профільні міністерства дали відповідь на 8 найбільш поширених запитань, які стосуються вакцинації від СOVID-19 та допуску до роботи. З ними можна ознайомитися ТУТ.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео