Важлива інформація для бійців АТО з Тернопільщини

palata

Медичну допомогу демобілізовані та учасники АТО можуть отримати у обласних та міських лікувально-профілактичних закладах, проте у Тернопільській обласній раді все ж таки радять звертатися по медичну допомогу до обласних закладів охорони здоровя.

Нещодавно, на засіданні ради учасників антитерористичної операції при обласній державній адміністрації обговорювали питання надання медичної допомоги бійцям і в процесі обговорення голова Тернопільської облдержадміністрації Степан Барна, який очолює цю комісію, закликав бійців звертатися по допомогу та лягати на лікування саме у обласні лікарні. Адже, у разі виникнення додаткових питань чи проблем, рада учасників АТО та керівництво ОДА зможуть допомогти.

- Головне, вчасно звернутися, - наголосив Степан Степанович.

Відтак, надання медичної допомоги демобілізованим та учасникам антитерористичної операції здійснюється обласними, міськими лікувально-профілактичними закладами і 16 центральними районними лікарнями, а також первинною ланкою – кабінетами сімейної медицини, які знаходяться на території області.

Керівникам вище зазначених закладів області доручено забезпечити своєчасне, повне надання невідкладної, амбулаторної та стаціонарної медичної допомоги та передбачити резерв ліжок у багатопрофільних закладах охорони здоров’я, необхідної кількості лікарських засобів та виробів медичного призначення.

На даний час утворено робочі групи при лікувально-профілактичних закладах та призначені відповідальні особи з питань організації надання амбулаторної, стаціонарної, медико-психологічної допомоги демобілізованим. Також, на місцях, передбачено і позачерговий механізм огляду зазначеної категорії осіб. Проте, близько п’яти місяців тому у одній з лікарень міста Тернополя трапився інциндент, коли учасника АТО поклали у звичайну палату і відмовилися надати пільги на лікування, в той час, як у медичному закладі були палати, призначені для бійців АТО та демобілізованих. Згодом ситуацію вдалось владнати, але таке поводження працівників медичних закладів не є припустимим. І такі випадки у нашій області не одиночні.

Зараз же організаційні засади в цьому напрямку викладені в Дорожній карті медичної реабілітації учасників АТО та в Пам’ятці для учасників АТО. Звертатися із зауваженнями щодо якості надання медичних послуг бійцям до ради учасників антитерористичної операції, що при обласній державній адміністрації.

Варто звернути увагу:

Уся довідкова інформація щодо проведення лікування та медичної реабілітації демобілізованих розміщена на офіційному web-сайті управління у рубриці «Медична реабілітація осіб, що брали участь у антитерористичній операції». Також управлінням направлено контактні дані лікувальних установ, де можуть пройти лікування чи реабілітацію за різними напрямками учасники АТО в районні державні адміністрації та міські ради м. Тернополя, Бережан, Кременеця та Чорткова.

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео