Орест Сарматський

Вчителька математики вирощує понад 250 сортів томатів та перцю на Київщині (Агроновини)

1601 (Copy)

Катерина Бойко з Білої Церкви, що на Київщині, — педагог за освітою, вчителька математики, а ще — справжня господиня за покликанням. 

Усе своє життя пані Катерина порається біля томатів. Пригадує, коли ще була маленькою, мала до них особливу цікавість. Доглядала за рослинками, допитувалась у бабусі про умови вирощування та характеристики сортів, деякі з них зберегла ще від свого дитинства. З віком ця допитливість лише зростала. Господиня знаходила нові сорти, експериментувала, вибирала кращі з кращих.

Чому саме вони?

— Завжди вирощувала помідори на дачі, і тільки коли купили власний будинок, змогла здійснити свою мрію. Тепер у мене 200 сортів помідорів, 50 сортів перцю, улюблені кашові гарбузи, смачна капуста й море квітів, — розповідає господиня. — Люблю творити з помідорів, перцю незвичайні композиції, узори та букети, фотографую. Збір насіння –таємничий процес, який нікому не довіряю. Адже таку кількість різних сортів треба маркувати й нічого не сплутати, правильно висушити, пофасувати та зберегти. Моє насіннячко роз’їжджається по всій Україні й навіть за її межі, красується різними кольорами на городах хазяєчок.

Співрозмовниця поділилася своїми улюбленими, вже перевіреними сортами помідорів, характеризуючи кожний із них, - пише Порадниця. 

Є ціла когорта екзотів: дво- триколірних, смугастих, чорних, шоколадних, зеленоплідних, зазвичай солодких і загадково красивих. Подружки приходять до мене, як в музей, аби помилуватись красою.

Серцеподібних помідорчиків у мене також багато, є всі можливі кольори. Салат і сік із них густий, солодкий, ще й можна закрутити різнокольорові соки, здивувати друзів.

Джерело: seeds.org.ua

На початку 2022 року в Україні прогнозують стрімке здорожчання овочів

1602 (Copy)
1602 (Copy)

У першому кварталі 2022 р. очікується здорожчання овочів борщового набору на 15-20%, а картоплі аж на 35%.

Про це розповіла академік, віцепрезидент НААН Ануш Балян.

— З урахуванням врожаю нинішнього року 9,7 млн т, а також підвищення цін на електроенергію, що впливає на вартість зберігання в овочесховищах, в першому кварталі 2022 року, очікується підвищення цін на 15-20%. З урахуванням тенденції минулих років, картопля  взимку-навесні 2022 року подорожчає на близько 35%, — розповіла фахівчиня.

З її слів, у 2021 р. овочі борщового набору подорожчали в середньому в 2,6 раза. Однією з причин здорожчання стало те, що в результаті несприятливих погодних умов не був отриманий очікуваний урожай.

Джерело: kurkul.com

Вибір читачів за тиждень

Відео