Орест Сарматський

Які овочі найбільш вигідно вирощувати в теплиці? (Агроновини)

1501 (Copy)

Через подорожчання газу частина виробників овочів на закритому ґрунті зазнала втрат.

Утім, деяку плодоовочеву продукцію наразі вирощувати досить вигідно. Наприклад, лише за минулий тиждень вартість огірків зросла на 11%. Також існує високий попит на помідори, тому, як зазначає директор ТОВ “Агрокоін” (Водяне, Запорізька область) Андрій Чорний, їх вирощування теж є достатньо рентабельним.

- Серед тепличних овочів помідори та огірки є найрентабельнішими. У Водяному вирощування огірків і томатів стало традицією. Покупець, їдучи до нас, знає, що в одному місці й одночасно він зможе закупити їх стільки, скільки йому потрібно. З огірків та томатів легко формувати великі товарні партії, – цитує Андрія чорного видання AgroTimes.

Що ж до інших овочів, то вирощувати капусту, солодкий перець, баклажани та деякі інші культури в теплиці не настільки рентабельно, адже великі партії таких продуктів важко сформувати.

- Ми якось спробували навесні вирощувати редиску, але вона за термінами перекриває ранній томат, і це невигідно, – розповідає директор господарства.

Нагадаємо, в Україні стрімко дорожчають огірки. Збільшується ціна як на українську, так і на імпортну продукцію. Минулого тижня ціни на український продукт коливалися від 48 до 55 гривень за кілограм. Вартість турецьких тепличних огірків коливається від 38 до 46 гривень за кілограм.

Аналітики EastFruit прогнозують, що цього тижня подорожчання огірків продовжиться, адже попит на внутрішньому ринку зростає, а пропозиція залишатиметься обмеженою.

Джерело: seeds.org.ua

   

Стало відомо як фермеру отримати прибуток $100/га з нуля

1502 (Copy)
1502 (Copy)

Сукупність технологій точного землеробства дозволяє отримати прибуток в 100$ на 1 га поля з нуля — тобто, якщо до цього аграрій не використовував у господарстві жодну подібну технологію.

До такого висновку прийшли експерти, під час панельної дискусії на тему «Трансформація сільського господарства за допомогою цифрових технологій, інформує Kurkul.com.

На думку менеджера з розвитку бізнесу компанії «Байєр» Сергія Сичевського, в Україні тільки 20% комбайнів та сівалок можуть генерувати якісні карти врожайності. Проте прогноз на майбутнє залишається оптимістичним.

- На агротехніці в Німеччині ми запропонуємо рішення (воно буде доступне і в Україні), яке дозволить збільшити кількість сумісних комбайнів, які зможуть генерувати якісні карти врожайності. Від цього повинні виграти всі учасники ринку: і ті, хто працює з землею, і землевласники, які хочуть знати, що їхня земля використовується належним чином, і безпосередньо партнери,  — зазначив менеджер компанії.

Також на думку експертів, в агросекторі бракує професійних аналітиків, які б могли опрацьовувати накопичені бази даних агрокомпаній, пише Куркуль.

- Знайти спеціаліста з точного землеробства в Україні неможливо. Можливо його тільки виховати, — зазначив директор з інновацій компанії AgrainКирило Дружинін.

Джерело: seeds.org.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео