Ростислав Фук

Від косметики до будматеріалів: топ продуктів з конопель, що виробляються в Україні

Вітчизняні виробники прекрасно знають цінність конопель. Це природний ресурс, який випереджає інші за великою кількістю параметрів

Коноплі давно перестали бути чимось забороненим або тим, що сприймається як наркотики. Насправді це природний ресурс з величезним потенціалом, котрий здатен замінити деревину для створення паперу, бавовну для одягу та інших речей, нафту для створення пластику і палива. Виробництво товарів з конопель в Україні зараз активно розвивається і з’являється більше товарів, пише agronews.

Вітчизняні виробники прекрасно знають цінність конопель. Це природний ресурс, який випереджає інші за великою кількістю параметрів. Ось вам простий приклад: для виготовлення паперу можна використовувати деревину або ж канабіс. Для вирощування дерева потрібно витратити щонайменше 20 років, а ось зібрати поле технічних конопель можна за 4 місяці. Але на цьому переваги рослин не закінчуються. Зараз в Україні з них виробляють велику кількість продуктів:

Косметичні засоби

Одним з найбільш популярних засобів наразі вважається конопляна олія. Її можна використовувати для:

  • масажу;
  • догляду за своїм тілом – наприклад, наносити після душу для підтримки пружності та здоров’я шкіри;
  • омолодження обличчя та позбавлення від недоліків – до властивостей конопляної олії відносять здатність прибирати вугрові висипання та вирівнювати тон шкіри.

Конопляна олія універсальна для всіх типів шкіри – суха, жирна, тьмяна. Також останнім часом почали з’являтися інші засоби на основі конопель – креми, лосьйони, сироватки.

Одяг

Конопляна тканина здатна перевершити звичайну бавовну та інші натуральні матеріали. Волокна цієї рослини мають декілька переваг:

  • міцність;
  • гіпоалергенність;
  • довговічність;
  • при постійному використанні (носіння, а потім прання) тканина стає тільки міцнішою. 

Поки в Україні переважно займаються переробкою волокон для виготовлення матеріалу. Проте, останнім часом, стали з’являтися цехи з пошиття одягу. 

Предмети побуту

Речі з конопель також активно з’являються у нашому побуті. Це може бути:

  • обгортковий папір для подарунків або упаковка товару;
  • екосумки;
  • мотузки;
  • мішки та інші речі.

Українські виробники продовжують вдосконалювати технології створення різноманітних побутових речей. В майбутньому цілком можна очікувати, що полиці з побутовими товарами поповняться новими цікавими речами для щоденного використання. 

Будівельний матеріал із конопель: від бетону до утеплення 

Це може здатись дивним, але у Європі активно будують будинки з канабісу. Цей тренд впевнено дійшов і до України. Найбільш популярним наразі вважається костробетон. Він може похизуватися декількома перевагами:

  • прекрасно ізолює шуми з вулиці;
  • низька теплопровідність, тому взимку дім не втрачає тепло, а влітку не нагрівається;
  • не схильний до появи грибка та плісняви.

Звісно, поки будівельний матеріал з конопель не настільки популярний як звичайний бетон тощо, але все попереду. Поступово світ переходить на більш безпечні та екологічні альтернативи.

Висновки

Конопляний бізнес в Україні активно зростає. Тільки влітку 2022 року понад 30 компаній вирощували насіння марихуани для отримання технічної коноплі для подальшої переробки. Площа посівів складала майже 4 000 га рослин. Споживачі також частіше звертають увагу саме на екотовари з конопель. Ви також можете пошукати одяг, косметичні засоби та інші товари від українських виробників у продажу, щоб оцінити їх якість. 

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео