Орест Сарматський

Внутрішньо переміщені особи: що треба знати про цей статус

Що варто знати про статус людей, які змушені під час війни покидати рідні домівки.

Війна зірвала з рідних домівок десятки, сотні тисяч людей, яких називають «внутрішньо переміщеними особами».

У багатьох на окупованих чи небезпечних територіях залишилися близькі люди – друзі чи родичі. На жаль, багато хто із них пережив травматичні події і може потребувати психологічної допомоги, іноді навіть не усвідомлюючи цього. Поява внутрішньо переміщених осіб – трагічний момент для країни.

Хто підлягає статусу «внутрішньо переміщена особа», пояснюють на порталі державних послуг IGov. 

- Внутрішньо переміщеною особою є громадянин України, іноземець або особа без громадянства, яка перебуває на території України на законних підставах та має право на постійне проживання в Україні, яку змусили залишити або покинути своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру, - йдеться у повідомленні.

Також зазначається, що після приїзду на нове місце проживання згаданій особі треба отримати відповідний документ.

- Необхідно отримати «Довідку про взяття на облік особи, переміщеного з тимчасово окупованої території України і районів проведення антитерористичної операції». Довідка переселенця дозволить отримувати щомісячну адресну допомогу, переоформити соціальні виплати, пенсію, влаштувати дитину в садок/школу, отримати доступ до медичного обслуговування багато іншого, - зазначається у повідомленні.

Також повідомляється, що підставою для постановки на облік внутрішньо переміщених осіб є проживання на тимчасово окупованій території або в районі проведення воєнних дій.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео