Ростислав Фук

80 років тому ліквідували єврейське гетто на Тернопільщині

Лише 60 євреїв Збаража пережили Голокост

Вісімдесяту річницю ліквідації єврейського гетто у Збаражі відзначають 8-9 червня, пише Jewish News.

Гетто створили 25 жовтня 1942 року після здійснення третьої акції з депортації євреїв Збаража у табір смерті Белжець (Польща). Загалом протягом чотирьох акцій у газові камери відправили близько 3 тисяч євреїв. У межах гетто, яке було облаштоване на території старого ринку для торгівлі худобою, німці ізолювали близько 2 тисяч євреїв зі Збаража та Підволочиська.

На цій ділянці спостерігалася страшна тиснява, антисанітарія та голод. В одній кімнаті проживало одночасно 20 людей. Євреїв використовували на примусових роботах (дорожні роботи, лісозаготівля), зокрема на базі табору у Підволочиську. Хоча гетто було відкритого типу, по периметру його охороняла єврейська поліція, а ззовні – німецька та українська поліція. Очікуючи на майбутні акції, євреї почали готувати схованки на території гетто та у навколишньому лісі, – йдеться в дописі.

До кінця 1942 року євреїв із гетто періодично транспортували у табори. 7 квітня 1943 року служба безпеки та українська допоміжна поліція здійснили чергову акцію в гетто, під час якої близько тисячі євреїв, включно з членами єврейської поліції були розстріляні у ровах біля залізничної станції. Гетто остаточно ліквідували 8-9 червня 1943 року, коли були розстріляні останні кілька сотень євреїв. 

Окремим вдалося втекти в навколишні ліси, однак їх переслідували німецька жандармерія та українська поліція. 19 червня 1943 року 150 євреїв захопили та розстріляли в лісі на околицях міста. Лише 60 євреїв Збаража пережили Голокост.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео