Анастасія Кисіль

«Вірус може перетворитися на просту респіраторну інфекцію»: чого далі чекати від COVID-19

Протягом трьох тижнів в області збільшується кількість хворих на COVID-19. Однак наразі перебіг хвороби легкий

Уже кілька тижнів на Тернопільщині зростає кількість хворих на CОVID-19. У області циркулює штам “Омікрон”. Чи варто чекати нової хвилі пандемії, ми запитали у заступника генерального директора з досліджень біологічних факторів, лікаря-епідеміолога обласного центру контролю та профілактики хвороб Володимира Паничева.

У нашій області захворюваність зростає вже близько трьох тижнів. Але це зростання не є великим. У відсотках це, можливо, виглядає серйозно, але у абсолютних числах, це не багато. Зайнятість лікарняних ліжок невисока, - каже він. 

За словами медика, такий підйом захворюваності був прогнозований. Нагадаємо, від початку травня захворюваність суттєво знизилася, і тривалий час медики не фіксували випадків інфікування взагалі. Це було пов'язано з потеплінням та завершенням сезону гострих респіраторних вірусних інфекцій, вплинула також і вакцинація. Вже ближче до осені, коли починає холодати, вірус знову нагадує про себе. 

Однак поступово буде змінюватися геном цього вірусу. Так і відбувається, з’являються нові варіанти “Омікрону”. Проте він мутує у приємний для нас бік, - каже Володимир Паничев.

Наприклад, за останню добу 3 серпня COVID-19 виявили у 63 людей. Серед них 55 жителів Тернопільського району, 1 - Кременецького, 7 - Чортківського.

Звичайно завдяки мутації Covid-19 отримує можливості більш ширшого поширення, але перебіг його значно легший. Якби значна частина людей не обстежувалася, то вони б і не знали, що вони хворі. Це і показує наскільки легкий перебіг хвороби, - говорить епідеміолог.

Наразі COVID-19 відноситься до гострих респіраторних інфекцій, каже лікар-епідеміолог

Володимир Паничев зазначає, що гіршої ситуації, пов’язаної з коронавірусом, яку ми вже перенесли, не буде.

Буде невеликий підйом захворюваності, але він не призведе до серйозних епідемічних ускладнень. Тим більше, що є можливість щеплюватися і вакцини ефективні проти останнього варіанту, який зараз циркулює, - каже медик. 

Нагадаємо, в Україні виявили новий різновид “Омікрону - ВА.5

За словами лікаря, виникнення нових мутацій COVID-19 також були прогнозованими.

Причини виникнення нових мутацій ті самі, як інших варіантів інфекцій. Все живе, все мутує, в тому числі і віруси SARS-CoV-2, що викликають COVID-19, які хочуть лишитися в нашій популяції. Але така перспектива в них можлива за умови, якщо нові варіанти будуть менш релевантими, ніж попередні, - пояснює Володимир Паничев.

Наразі COVID-19 відноситься до гострих респіраторних інфекцій, каже лікар-епідеміолог. 

Думаю, що його доля така сама як і в інших подібних інфекцій. Він перетвориться на банальну сезонну респіраторну інфекцію, - зазначає Володимир Паничев.

Симптоми штаму “Омікрон”:  температура, гарячка, слабкість, біль у суглобах та м’язах, головний біль.

Симптоми класичні, наближені до всіх симптомів гострих респіраторних інфекцій. Моя порада: не варто самим гадати чи у вас ковід, чи грип, чи  ГРВІ. Зараз є можливість обстежитись швидкими тестами через сімейного лікаря. Можна здати ПЛР. Краще дочекатись результату, ніж визначатися через симптоми, - зауважує Паничев. 

Також лікар-епідеміолог просить не забувати про правила захисту від хвороби навіть у час війни. Карантинні обмеження у країні не скасували, вони діятимуть принаймні до кінця серпня. Тому важливо  дотримуватись протиепідемічних заходів. Зокрема, у магазинах, громадському транспорті потрібно одягати засоби індивідуального захисту - респіратори або захисні маски, що закривають ніс та рот. Також варто дотримуватися дистанції один між одним не менше 1,5 метра.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео