Євгенія Цебрій

Визнав вину і розкаявся: за наругу над пам'ятником Бандері у Тернополі суд призначив 1700 грн штрафу 

Пом’якшуючою обставиною стало те, що обвинувачений щиро покаявся та із початку повномасштабної війни несе службу у полку Національної поліції України «Сафарі» 

Вирок обвинуваченому за наругу над пам'ятником Степану Бандері у Тернополі виніс Тернопільський міськрайонний суд. Жителю Житомирщини призначено 1 тис. 700 грн штрафу. Тоді як санкція ч. 3. ст. 297 Кримінального кодексу України, яка інкримінована порушнику, передбачає покарання у вигляді обмеженням волі на строк від чотирьох до п’яти років або позбавленням волі від чотирьох до семи років. Однак, керуючись ч. 1 ст. 69 , суд призначив більш м'яке покарання, ніж передбачено законом. 

Пом’якшуючою обставиною стало те, що обвинувачений щиро покаявся та із початку повномасштабної війни несе службу у полку Національної поліції України «Сафарі», йдеться у вироку суду. 

Нагадаємо, 14 грудня 2021 року невідомі пошкодили пам’ятник Степану Бандері, що на вулиці Соломії Крушельницької у Тернополі. Монумент облили червоною фарбою. За версією слідства, злочин скоїли двоє жителів Житомира. Їх особи встановили та винесли підозри. 

Після цього інциденту з фарбою, пам’ятник Бандері осквернили вдруге. 21 січня хтось обкидав монумент яйцями. У зв’язку з цими подіями пам’ятник взяли під цілодобову охорону до 1 січня 2022 року -  саме цього дня відзначили 113 років з дня народження провідника ОУН.

Як повідомляв на початку квітня цього року начальник Головного управління Нацполіції в Тернопільській області Олександр Богомол, поліцейські затримали виконавців і одного з організаторів цього злочину. 

Також встановлено посередника, який сприяв організації аналогічних злочинів в інших областях. З’ясовано, що це був спортивний тренер з Ірпеня, якого вбили російські окупанти, - повідомив очільник поліції області. 

Згідно з вироком суду, у підозрюваного, стосовно якого порушене окреме кримінальне провадження, виник злочинний умисел на осквернення пам`ятника, спорудженого у пам`ять Степану Бандері у Тернополі. Він звернувся до жителя Житомирщини із пропозицією за грошову винагороду облити червоною фарбою пам`ятник, із залученням інших співвиконавців. На що той погодився і отримав на банківську карту частину обіцяних коштів в сумі 1600 гривень. Далі зі спільником, стососно якого порушене окреме кримінальне провадження, домовився  про спільне виконання злочину. Вони приїхали до Тернополя, придбали речовину схожу на фарбу і розлили її у пляшки. 

14 грудня близько 12.11 переконавшись, що за їх діями ніхто не спостерігає, обвинувачений кинув пляшки у пам`ятник, в результаті чого на ньому з обох сторін утворилися плями розміром близько 50x50 см. Після чого повернувся до автомобіля і зі спільником залишили місце злочину, - зазначено у вироку суду. 

Після цього від особи, матеріали відносної якої виділені в окреме провадження, підозрюваний отримав на банківську картку 3 тис. 695 грн. КП «Об`єднання парків культури і відпочинку м. Тернополя», на балансі якого перебуває пам’ятник, завдано матеріальну шкоду на суму 2 323 грн.

Загалом за наругу над пам'ятником обвинувачений зі спільником отримали понад 5 тис. грн.

У судовому засіданні обвинувачений свою вину визнав, підтвердив зазначені у обвинувальному акті обставини, дав покази, у вчиненому розкаюється. А також повністю погодився зі всіма доказами, що були зібрані під час досудового розслідування і підтверджували його винуватість.

Поліція також встановила особу напарника обвинуваченого, однак він ховався від слідчих та суду, куди не з'являвся для обрання запобіжного заходу. Однією з ухвал суддя призначила примусовий привід. Згодом підозрюваного затримали правоохоронці, наразі чоловік перебуває під вартою в СІЗО. 

Фото Вікіпедії, Головного управління Нацполіції в Тернопільській області

Вибір читачів за тиждень

Відео