Олена Чепіль

«Вони нагадують їм про матерів, сестер, коханих»: тернопільські волонтери створюють обереги для захисників

До виготовлення оберегів запрошують усіх охочих, також можна допомогти матеріалами. Потрібні сині і жовті нитки, стрічки з орнаментом шириною 1,5 – 2 см

Вже понад три місяці створюють ляльки-мотанки для захисників на передову тернопільські волонтери Благодійного фонду “Промінь сонця”. Щодня небайдужі тернополянки мотають по кількох десятків ляльок. 

Як виникла ця ідея, розповідає волонтерка Олена Мудра.

Ляльку-мотанку з ниток принесла у наш благодійний фонд наша волонтерка Оксана Колісник. Вона їх робила з учнями тернопільської гімназії, де працює психологинею. Мені сподобалася ця ідея, адже з ниточок дуже швидко можна зробити оберіг, який є м’яким на дотик, нагадує силует жінки-матері, сестри, коханої. Ще з 2014 року знаю, як військові люблять у кишеню покласти щось таке рідненьке, замолене, сакральне, - каже Олена Мудра.  

Мотанки бувають з косою чи двома, у хустці чи з розпущеним волоссям, у фартушку чи вишиванці, або ж просто в синьо-жовтих тонах. Особливістю ляльок є те, що в кожну голівку жінки вкладають зубчик часнику, аби той служив міцним оберегом нашим воїнам та захищав їх від ворожих куль. Також під час створення “часниківень” волонтерки промовляють особливі слова. 

Ми проговорюємо багато побажань, добрих слів під час того, як мотаємо частинки ляльки: волосся, ручки, тіло. Намагаємося поєднувати три різних клубочки різних кольорів. І так промовляємо: мотаю мотанку мотаю, на добру долю замовляю, щоб берегиньки малі мали силу від землі, а ще захисту із неба, щоб захищали там, де треба. Також співаємо”Ой, у лузі червона калина”, “Горить палає техніка ворожа”, “Стефанія, мати, Стефанія” та багато інших. Лялечки даруємо тим, хто допомагає нам і відправляємо разом з машинами, передачами, бандеролями військовим, - додає Олена Мудра.  

До творення мотанок приєднуються й всі охочі тернополяни. Мотати «часниківни» для однієї з бригад ЗСУ долучилася наречена бійця. Неймовірною історією ділиться мати цього військового Ольга Спільніченко.

Наталя – наречена мого сина Сергія, мабуть, не випадково зайшла в Благодійний фонд «Промінь сонця». Її запросили на міні майстер-клас із виготовлення мотанок. Наталя зробила оберіг для нареченого.  Оскільки волонтери саме готувались до поїздки,  їм увечері  передали обереги, виготовлені дітьми і дорослими. Під вечір наступного дня, Наталя зв’язалася з Сергієм. Ніхто не очікував, що передача так швидко доїде на передову, тому про обереги не розповіли завчасно. Вирішили, що це має бути сюрприз! І ось Наталя пояснює, яку ж саме мотанку-оберіг він має вибрати, бо це особисто для  нього вона зробила.  А у відповідь чує: «А я ж її й обрав!». Інтуїція? Кохання! Обереги завжди з нашими дорогими,  нашими найріднішими. А ще - наші молитви.

Мотати унікальні обереги можуть приєднуватись всі охочі тернополяни. 

Ми будемо вдячні за допомогу всіх небайдужих. Нам і нитки приносять. Дуже радіємо клубочкам блакитним і жовтим – саме ці кольори в дефіциті. Потребуємо стрічок з орнаментом шириною 1,5 – 2 см, бо їх важко знайти в магазинах, - розповідає Олена Мудра.  

Аби долучитися до виготовлення оберегів чи допомогти матеріалами, необхідно написати на волонтерську фесйбук-сторінку, де розкажуть детальнішу інформацію. 

Фото надані співрозмовниками

Вибір читачів за тиждень

Відео