Орест Сарматський

Вперше за три сезони Україна збільшила експорт кавунів (Агро-новини)

1901 (Copy)

Вперше за останні три сезони зріс експорт українських кавунів. За даними Держстату, з липня по вересень Україна експортувала понад 19 тис. т кавунів, що на 4% більше, ніж за весь минулий сезон.

Про це повідомляє «Інфо-Шувар».

За словами експертів, це ще не остаточні результати, адже експорт смугастої ягоди продовжується і в жовтні.

«В Україні останніми роками інтенсивно розвивається виробництво раннього кавуна, наш клімат на Півдні цілком сприяє цьому. Але продавати ранній кавун в Україні нелегко. В цей період на внутрішньому ринку багато ягід, крім того українці досі вважають, що ранній кавун «напханий хімією», тобто, небезпечний до вживання. Тому українські виробники роблять ставку на експорт», — зазначила експерт плодоовочевого ринку Східної Європи Тетяна Гетьман.

Сонячні батареї можуть врятувати бджіл

1902 (Copy)
1902 (Copy)

Згідно з висновками американських вчених, території навколо сонячних батарей можуть стати заповідником для комах-запилювачів, чисельність яких серйозно скоротилася в останні роки. Це, в свою чергу, призведе до підвищення врожаїв і зростання доходів фермерів.

Про це повідомляє видання agrarii-razom.com.ua.

Група вчених з Аргонської національної лабораторії Міністерства енергетики США вивчила майже 3 тис. існуючих і проектованих сонячних установок і прийшла до висновку, що територія навколо них може стати своєрідним заповідником для комах. Річ у тім, що землі поблизу сонячних установок не використовуються в сільському господарстві, а значить, тут можуть вільно рости квіти і трави, необхідні для запилювачів.

За розрахунками вчених, навколо досліджених об'єктів сонячної енергетики пролягає близько 3,5 тис. кв км сільгоспугідь, які можуть виграти від зростання чисельності запилювачів.

Дослідники розрахували, що зробивши середовище навколо сонячних установок сприятливим для комах, можна добитися значного зростання прибутку.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео