Тамара Коблик

Втратили житло і бізнес: як Тернопіль став першим прихистком для родини з Гостомеля

Тетяна з чоловіком виїхали з Гостомеля у перший день великого наступу. А їхні діти не встигли і понад два тижні провели в окупації. Це були найстрашніші дні у житті, пригадує жінка

Тетяна Семенова з чоловіком полишили Гостомель на Київщині у перший день великого наступу. Залишили дім, бізнес і вмовляли дітей їхати з ними. Про це пише НВ.

Діти сказали, що будуть виїжджати наступного дня. Понад 2 тижні довелося їм пробути в окупації. Одна невістка сиділа з дітьми на дачах під Гостомелем, син з родиною – у Бучі. Це були найстрашніші дні у моєму житті. Мені було все одно на ті будинки, на мої магазини. Я молилась, щоб вони були живі. Я ладна була віддати за це все, – пригадує жінка.

Коли ми виїжджали, росіяни обшукували нашу машину. Питали: “Чого ви їдете, буде все тихо, спокійно. Ви що боїтеся?”. Чоловік каже: “Чого це я на своїй землі повинен боятися! Затихне, повернемося назад, – розповідає вона.

Подружжя опинилося у Тернополі й кожного дня молились за дітей та онуків:

Щодня діти знаходили місце й виходили на зв'язок. Розмовляти не могли, але сказати два слова або скинути смайлик у месенджерах виходило. Звісно були такі дні, коли глушили зв’язок. І це було страшно. Повноцінно поспілкуватися з рідними, коли їм дали зелений коридор. Десь 11 березня.

Зустрілися усі на заході України. Старший син Тетяни виїхав у Мукачево й пішов служити. Невістка залишилась там. Інша невістка поїхала до Словаччини, а Тетяна с чоловіком опинились у Німеччині.

Ми плануємо повертатися. Ми – пенсіонери й маємо мрію жити в селі та займатися господарством, бо на повернення бізнесу вже немає сил і фінансів, – розповідає вона.

Подружжя втратило не лише квартиру, а й магазини – їх розграбували, а обладнання побили.

Сусідка розповідала: “Сиджу і думаю, як я буду після тих орків усе відмивати?”. Приходить її чоловік й каже: “Все думаєш, як будеш унітази потім мити? Не переживай, вже нема будинку”.

Втім уже за рік мешканці Гостомеля зможуть отримати нове сучасне житло. За відбудову взялася французька компанія, яка понад 15 років зводить оселі з перероблених будівельних матеріалів.  До середини 2024 року планують збудувати близько 450 нових квартир.

На платформі Свій дім  можна поділитися власними спогадами про зруйновану оселю або заклад, в якому працювали. Для цього є зручна анкета https://bit.ly/sviydim

Фото з платформи «Свій дім»

Вибір читачів за тиждень

Відео