Ростислав Фук

Вулицю на Тернопільщині назвали на честь Героя, який загинув під час пожежі у медінституті

Трагедія сталася у Тернополі 53 роки тому. Роман Гралюк загинув під час боротьби з вогнем у морфологічному корпусі Тернопільського медінституту

Вулицю Павлова у Збаражі, на якій дислокується пожежно-рятувальний підрозділ, перейменували на честь пожежника Романа Гралюка, який загинув під час гасіння пожежі в морфологічному корпусі Тернопільського медичного інституту 5 травня 1969 року. Про це повідомили у пресслужбі ДСНС Тернопільщини.

Таке рішення прийняли на черговому сесійному засіданні Збаразької міської ради.

Пів століття тому у морфологічному корпусі Тернопільського медичного інституту виникла пожежа, яка забрала життя вогнеборця. Одним з перших на допомогу тернопільським пожежникам прибув караул зі Збаража на чолі з командиром відділення 13-ї професійної пожежної частини Романом Гралюком. Він пробився на третій поверх і вступив у двобій з вогняною стихією. Але вогонь продовжував лютувати. Виникла загроза обрушення палаючих дерев`яних конструкцій. Професійна рішучість, першочергове почуття відповідальності, сумлінне виконання обов`язку в боротьбі з вогнем надало сили Роману Гралюку зробити декілька кроків всередину приміщення. Вони стали для нього останніми в житті – за лічені секунди упали палаючі дерев`яні конструкції перекриття, які накрили бійця, – розповідають в управлінні ДСНС.

Романа Гралюка посмертно нагородили медаллю «За відвагу на пожежі». У пам’ять про Героя в області запровадили щорічні змагання з пожежно-прикладного спорту на Кубок Романа Гралюка. Крім того, за сприяння управління сім’ї, спорту та туризму Тернопільської міської ради та управління з надзвичайних ситуацій в Тернополі щороку проводять баскетбольний турнір його пам’яті між учнями шкіл обласного центру. У вересні 2004 року у Збаражі, де він народився й провів життя, на його честь встановили меморіальний знак. Також 24 квітня 2001 року його ім’я занесене до Почесної книги Збаража.

Нагадаємо, 11 липня у Тернополі перейменували 13 вулиць, парк і теплохід.

Роман Гралюк

Фото з відкритих джерел та ДСНС Тернопільщини

Вибір читачів за тиждень

Відео