Орест Сарматський

Виграв той, хто вчасно застрахував (Агро-новини)

лип05

Із травня 2016 р. проект IFC «Розвиток фінансування аграрного сектору в Європі та Центральній Азії» реалізує програму індексного страхування для українських аграріїв.

В IFC наголошують, що загалом охочих долучитися до пілотного проекту виявилося в 4 рази більше, ніж планувалося. Тому IFC продовжуватиме активно розвивати індексне страхування в Україні, пише Biznesoblast.com.

Так, у травні-червні 2016 р. IFC у запровадив пілотний проект індексного страхування. Він передбачав страхування озимої пшениці та кукурудзи і поширювався на 3 області — Кіровоградську, Дніпропетровську та Харківську.

Зазначені культури страхували від посухи — від відсутності або малої кількості опадів, екстремально високої температури впродовж 5 днів. Ініціатори страхової новації визнають, що результативність їх експерименту суттєво перевершила очікування: кожний другий агровиробник, який в рамках цього пілотного проекту застрахував кукурудзу, отримав виплату в розмірі від 25% до 65% від застрахованої суми. Загальна сума виплат склала 2,1 млн грн.

0501
0501

Програма індексного страхування IFC виявилася настільки успішною, що її вирішили поширити ще на 6 областей – Донецьку, Луганську, Запорізьку, Одеську, Херсонську та Миколаївську.

«В Україні спостерігається певна закономірність неврожайності та повної втрати врожаю, а саме — циклічна неврожайність зернових відбувається раз на 4-5 років, а катастрофічні втрати, що здатні привести до повної втрати врожаю, — раз на 20-30 років. Однак, на жаль, жодні спостереження й дослідження не дають точної відповіді, коли саме настане та сама ризикова подія», — застерігає керівник Проекту IFC «Розвиток фінансування аграрного сектору в Європі та Центральній Азії» Лія Сорока.

Тому, за словами експерта, страхування аграрних ризиків залишається єдиним ефективним інструментом, здатним не просто покрити втрати, яких аграрний бізнес зазнає через погодні примхи, а й забезпечити йому стабільний розвиток.

Уряд має змінити підхід до аграрних реформ - науковці

Питання оподаткування та ринку землі потребують особливого підходу. Про це розповів доктор економічних наук, академік НААН, ректор Білоцерківського національного агарного університету Анатолій Даниленко під час Міжнародного дня поля «Сучасні сорти зернових культур миронівської селекції та особливості технології їхнього вирощування», повідомляє AgroPolit.com.

0502
0502

«Ми маємо концептуально змінити підхід до сектору економіки. Я вважаю, що Верховна Рада й Кабінет Міністрів допустили величезну помилку, перевівши сільське господарство на загальне оподаткування. Той фіксований податок у розмірі $20 був оборотними коштами, які можна було пускати у розвиток, нічого не дотуючи. Тепер якщо фермер щось продав, то відразу мусить заповнити декларацію, сплатити ПДВ, але зовсім інша ситуація у тих, хто постачає продукцію за кордон. Із цим потрібно щось робити, бо ще рік-два ? і ми матимемо зовсім не те, до чого прагнемо зараз», - пояснив Анатолій Даниленко.

Також він зауважив, що політики повинні більше уваги приділити земельній проблемі, адже люди втомилися від безкінечних дебатів і суперечок.

Україна забезпечить половину світового урожаю соняшнику

USDA прогнозує збільшення врожаю соняшникового насіння в Україні до 14 млн т. Це на 250 тис. т більше, аніж зібрали минулого року, повідомляє SuperAgronom.com.

Інформація щодо майбутнього врожаю олійних культур міститься в оновленому прогнозі Міністерства сільського господарства США (USDA) від 13 червня.

В прогнозі є дані й щодо урожаю в Україні, як одній з ключових країн-виробників соняшникової олії в світі. Фахівці USDA прогнозують в 2017/18 МР в порівнянні з поточним сезоном збільшення в Україні виробництва соняшнику на 250 тис. т. Валовий збір насіння соняшника повинен скласти до 14 млн т.

0503
0503

Якщо ж говорити про світові масштаби, то тут урожай соняшника зросте на 500 тис. т, в той час як урожай сої та ріпаку має скоротитись.

Нагадаємо, що раніше в USDA заявляли про рекордне за 100 років скорочення площ під пшеницею.

Вибір читачів за тиждень

Відео