Орест Сарматський

Виняткові світлини земляка з Тернопільщини, якого з в’язниці визволили Папа Римський та президент США (фото)

сліп01

У дні, коли відзначаться 125-ти ліття з дня народження Патріарха Йосифа Сліпого пропонуємо переглянути унікальні фотографії, які частково приближають нам постать цієї великої людини

Як ми любимо наш народ? Чи шануємо ту Церкву, за яку  боровся наш Патріарх? Чи молимося Богу за добру нашу долю? Перегляньмо ці світлини, та просімо в Патріарха, щоб Милостивий Господь скоро вислухав наші молитви, та дарував нам мир і злагоду, пише прес-служба Київської архиєпархії.

Незважаючи на вже поважний вік, не шкодуючи підірваних роками неволі сил і здоров’я, він об’їжджав кожну нашу єпархію та екзархат на поселеннях, відвідував мало чи не кожну парафію, збираючи не лише кошти, а й гуртуючи всіх «у розсіянні сущих» в єдиний, сповнений власної гідності народ Божий у своїй помісній Церкві. Життя патріарха Йосифа проминуло у вирі складних і драматичних подій ХХ століття. Він, як ніхто інший, досвідчив чи не всі  тягарі та страждання того історичного періоду. Його життєвий шлях пролягав на тлі революцій і двох світових воєн, розвалу імперій і постійної зміни державних кордонів, він перейшов через ув’язнення, заслання і, нарешті, вимушену еміграцію… Патріарх поєднав у собі досвіди сотень тисяч або й мільйонів українців, для яких ці десятиліття стали справжньою via dolorosa per aspera ad astrа (хресною дорогою через терни до зірок).

сліп08
сліп08

Отримавши звільнення у 1963 році завдяки старанням св. папи Папа Івана ХХІІІ і американського президента Джона Кенеді та прибувши до Рима, митрополит Йосиф так ніколи й не зрікся свого українського (хоча й радянського) громадянства. У листопаді 1944 року, після повернення в Західну Україну більшовицької влади та відходу у вічність митрополита Андрея, владика Йосиф перебрав провід Церкви. Патріарх і кардинал Йосиф Сліпий не дожив всього кілька років до того часу, коли Радянський Союз захитався і таки впав. Він спочив у Бозі 7 вересня 1984 року і лише його тлінні останки в серпні 1992 року велично й урочисто «повернулися» з Рима до Львова, після  того як український народ здобув свою державну незалежність, а переслідувана Церква вийшла з катакомб.

сліп04
сліп04

сліп07
сліп07

Тому в цей ювілейний рік нашого патріарха Йосифа заохочуємо всіх замислитися, ким ми є та яким є наше завдання в цьому земному паломництві до вічності, у нашій сьогоднішній мандрівці «крізь терни до зірок». Життєва доля патріарха Йосифа переконує нас у тому, що з глибокою вірою та Божою допомогою людина незламної волі, яка не зрікається своєї Богом даної сутності, не зраджує свого покликання та здійснює своє служіння, за будь-яких обставин переможе у двобої зі злом та неправдою. (Блаженніший Святослав).

сліп05
сліп05

сліп02
сліп02

сліп06
сліп06

сліп03
сліп03

Фото – Департамент інформації УГКЦ

Вибір читачів за тиждень

Відео