Орест Сарматський

Виробники моркви і білокачанної капусти в цьому році зазнають збитків (Агроновини)

1301 (Copy)

Ціни на моркву можуть зрости у разі затяжної весни експерт Про це розповів Віктор Руденко, менеджер компанії «Владам-Юг», передає AgroPortal.ua. 

Овочевий ринок досі залишається стихійним, непередбаченим. Протягом багатьох років ми бачимо різкий зліт цін на ту чи іншу продукцію, то різке падіння. У поточному сезоні це сталося з морквою і з капустою, – повідомляє експерт.

За словами фахівця, вирощування овочів борщового набору це завжди ризик. В Україні існує величезний сегмент виробників, які вирощують овочі на невеликих ділянках. Вони жодним чином не контролюються, і періодично видають на ринок великий обсяг продукції.

– Таким чином, ми отримуємо перевиробництво. Коли пропозиція занадто велика, то ціна буде низькою, всі зазнають збитків. Українські фермери можуть вирощувати якісну продукцію. Але овочевий бізнес сьогодні — це лотерея. Неможливо вгадати, що станеться на ринку, – вважає Руденко.

Зазначимо, що у попередньому сезоні аграрії заробили і на ранній моркві, і моркві, яка перебувала в зберіганні. Це простимулювало інтерес з боку багатьох дрібних виробників. В результаті ціни впали і навряд чи піднімуться в найближчі місяці.

– Великі виробники реагують на ситуацію трохи по-іншому. Бачачи підвищений попит на насіння, вони залишаються на тих же площах або свідомо їх зменшують, – пояснює експерт.

Проте, падіння цін на капусту в цьому сезоні називають випадковим.

– У попередньому році ціна була відносно стабільною, але сталося стихійне перевиробництво. Надлишок товару призвів до падіння ціни, – зауважив Віктор Руденко.

Нагадаємо, в Україні спостерігається скорочення площ під овочами. 

Джерело: аgravery.com 

lohyna_22_0
lohyna_22_0

Коронавірус негативно вплине на експорт лохини і горіхів з України 

Коронавірус COVID19 негативно вплине на експорт лохини і горіхів в Україні.

Таку думку висловив Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту ФАО, передає east-fruit.com.

– Швидке поширення коронавірусу в Європі призводить до великої невизначеності для всіх, і, перш за все, для бізнесменів. Очевидно, що учасники плодоовочевого бізнесу також задаються питанням про те, чи вплине ця ситуація на них, і якщо так, то яким чином, – розповідає Ярмак.

За словами експерта, в умовах будь-якої кризи, люди починають споживати дешеві продукти, відмовляючись від тих, які не є критичними для них.

– Згадайте як вплинуло падіння цін на нафту на ринок яблука або ринок молочних продуктів? Попит різко впав, тому що країни, які заробляли на експорті нафти, знизили споживання не критичних для них продуктів, – зазначає Андрій Ярмак.

Таким чином, на тлі падіння глобального попиту, можна очікувати проблем для всіх основних експортних категорій плодоовочевої продукції України.

– Основну експортну виручку в цьому секторі України отримує від волоського горіха — більше $120 млн за сезон. Однак для споживачів волоський горіх — це дуже дорогий продукт і він абсолютно не критичний для споживання, — наголошує фахівець.

Друге місце займають заморожені ягоди — теж не критичний для споживання продукт, однак він все-таки набагато дешевше, ніж свіжі ягоди, тому вплив на нього не буде настільки критичним.

– А ось лохина – це абсолютно не ключовий, але при цьому найдорожчий із зазначених продуктів в плодоовочевому секторі. Тому вона може постраждати навіть більше, ніж волоський горіх від уповільнення попиту при одночасному зростанні пропозиції, – вважає експерт. 

Проте, може трапитися і зворотний ефект почнуть більше уваги приділяти своєму здоров'ю, і будуть купувати те, що вважається корисним. Лохина і горіхи відносяться до таких продуктів, а доходи в ЄС все-одно досить високі, і це може трохи згладити ефект від падіння доходів. 

Джерело: аgravery.com

Фото з дописів

Вибір читачів за тиждень

Відео