Визначного релігійного діяча з Тернопільщини планують вшанувати на Всеукраїнському рівні

0a8bfff05d3e75706de508cd531e2847_XL

17 лютого 2017 року виповнюється 125 років з дня народження Верховного Архієпископа Української Греко-Католицької Церкви - Йосифа Сліпого. З метою належного відзначення цієї пам’ятної дати на розгляд Верховній Раді було подано спеціально розроблений проект постанови. Одним із авторів цього документа є народний депутат з Тернопільщини Микола Люшняк.

Прийняття проекту Постанови дасть можливість на державному рівні відзначити 125-річчя з дня народження Верховного Архієпископа Української Греко-Католицької Церкви Йосифа Сліпого – людини, що стала помостом між західною і східною церквами, підтримувала відновлення Української державності та піклувалася про розвиток української культури та духовності, пише «Сорока».

Проектом Постанови передбачено рекомендувати Кабінету Міністрів України створити організаційний комітет, розробити і затвердити план заходів з підготовки, проведення та фінансування відзначення 125-річчя з дня народження Архієпископа Йосифа Сліпого, Державному комітету телебачення та радіомовлення України організувати тематичні теле- і радіопередачі, присвячені життю і творчості Йосифа Сліпого, та сприяти висвітленню державними засобами масової інформації заходів, що проводитимуться у зв’язку з відзначенням 125-річчя з дня його народження.

Проект дає вказівку у плані заходів  передбачити:

- видання документальної спадщини Верховного Архієпископа Української Греко-Католицької Церкви Йосифа Сліпого та її популяризацію;

- проведення на базі вищих навчальних закладів наукових конференцій, круглих столів, присвячених життю та діяльності Верховного Архієпископа Української Греко-Католицької Церкви Йосифа Сліпого;

- здійснення заходів зі збереження та реставрації об’єктів, пов’язаних з діяльністю Верховного Архієпископа Української Греко-Католицької Церкви Йосифа Сліпого, встановлення на них пам’ятних дошок.

- Блаженніший кардинал Йосиф Сліпий є непересічною особистістю української історії, а тому став однією з улюблених постатей сучасних письменників, закарбувався у пам’яті літератури й мистецтва. Ця людина, цей духовний провідник українців заслуговує на достойне вшанування, саме цю мету і переслідує наш законопроект, який дозволить на державному рівні уславити Йосифа Сліпого, - переконаний Микола Люшняк.

Вибір читачів за тиждень

Відео