Олена Чепіль

На Тернопільщині вже стартував обмін ламп розжарювання на енергоефективні (фото)

У Тернополі лампочки вже є у 22-х відділеннях «Укрпошти». Обміняти можна лише п’ять ламп і тільки один раз

Обміняти п’ять застарілих ламп розжарювання на стільки ж нових енергоефективних LED-лампочок можна з 30 січня. Мета програми - знизити обсяг споживання світла і цим допомогти енергосистемі України. Лампи можна отримати двома способами: або відразу прийти у відділення «Укрпошти» або ж залишити заявку в “Дії”.

У Тернополі лампочки вже є у 22-х відділеннях «Укрпошти». На наступному етапі проєкт буде розповсюджуватись на райцентри. А вже до кінця лютого лампи з'являться у селах, повідомляють у Тернопільській обласній військовій адміністрації. 

Для загального розуміння: при заміні 50 мільйонів старих ламп розжарювання на LED-лампочки зменшиться пікове навантаження на електромережі до 10%, - повідомили на офіційній сторінці “Укрпошти”. 

Подати заяву на обмін ламп можна і через мобільний застосунок державних послуг «Дія».

Приймаються лише робочі лампи розжарювання (з вольфрамовою спіраллю). Також більше або менше 5 ламп обміняти не можна. Другий раз приходити теж не можна, - зазначають на офіційному сайті “Дії”. 

Що для цього потрібно:

  • авторизуватися в «Дії»;
  • натиснути у меню Послуги та виберіть послугу “Обмін лампочок”;
  • вказати контактний номер телефону та відділення «Укрпошти», в якому буде зручно отримати лампи;
  • зазначити тип та кількість світлодіодних ламп, які бажаєте отримати;
  • після підтвердження заяви лампи зберігатимуться у відділенні Укрпошти 5 робочих днів.

Обміняти лампи у відділеннях «Укрпошти» можна і без реєстрації в «Дії». Для цього потрібно прийти на “Укрпошту” з паспортом, податковим номером та лампами, аби їх обміняти. Якщо лампи є на місці, їх одразу ж замінять.  Перша партія лампочок надходитиме протягом січня-лютого 2023 року.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео