Як дожити до 100 років? Секрети довголіття від відомого «телевізійного» хірурга Ростислава Валіхновського

IMG_6181-

Ростислава Валіхновського знає щонайменше кожен другий житель нашої країни. Мільйони пар очей слідкували за тим, як він повертає до повноцінного життя тих, хто через зовнішні вади втратив цікавість до життя. Телевізійні програми з його участю переглянули 24 млн. українців. А сьогодні в Україні набуває популярності соціальний проект пана Ростислава «100 кроків до 100 років».

Секретами довголіття та своїм баченням щодо майбутнього української медицини відомий медик поділився з читачами «Номер один».

Як залишатися здоровим

– Сьогодні в містах України набуває популярності Ваш проект «100 кроків до 100 років».  Можете назвати кілька основних тез із «курсу» довголіття?

– Семінар направлений на те, щоб українці мали у своєму арсеналі навики, як вберегти власне здоров’я. Враховуючи, що в Україні загрозлива екологічна ситуація, триває воєнний конфлікт, економічна криза, наші громадяни системно піддаються стресу. За дослідженням Стенфордського університету, 84% хвороб виникають саме через це. Людина повинна знати, як протидіяти стресу, як витримувати різноманітні життєві виклики. Тому на семінарі розглядаємо фактори протидії стресу, вивчаємо прояви хронічного стресу. Інколи людина може навіть не знати, що вона постійно піддається агресивним факторам різного типу стресу. Як правило, з зовнішнього середовища.

За даними досліджень, тривалість життя на 24% залежить від рівня стресу, на 7% – від наявності прибутку. Підтримка родичів, сім’я впливають на наше здоров’я на  13%. Наявність висококласної системи медицини – всього 7%. Ознайомившись із цією статистикою, кожна людина може обрати для себе пріоритетні напрямки.

У Києві та регіонах проводилось велике соціологічне дослідження. Людей запитували, яким чином вони дбають про своє здоров’я. Виявилось, що багато людей займаються самолікуванням. За допомогою лікаря звертаються лише у крайніх випадках. Тому другим меседжем семінару є раннє виявлення хвороб та рання діагностика.

Завершальним етапом семінару є приклади життєвих доль – як багатих, так і бідних, відомих та невідомих людей. Розповідаємо про їх ставлення до факторів здорового способу життя. Вивчаємо секрети довгожителів з різних країн світу, аби зрозуміти, чому ці люди живуть довше і краще. Слухачі отримують перші практики щодо здорового способу життя.

– У багатьох українців уже є розуміння щодо питань здорового харчування та заняття спортом. Сьогодні це модно та популярно. А як щодо профілактики захворювань? Чи існують якісь інструкції до медичних обстежень?

– Одним з таких методів діагностики є скринінг. Я розповідаю, що це таке, які тести він включає, які апаратні та лабораторні дослідження входять у поняття скринінгу.  Під час семінару показую випадки з життя своїх героїнь з телеканалів «СТБ» та «1+1». Розповідаю, як змінювалась їх доля до і після участі в проекті. Їх переглянули 24 млн. людей, це майже половина України.  Але я розповідаю те, що залишилося поза кадром.

– Представники яких професій найбільше піддаються стресу?

– Світова статистика свідчить, що перше місце по стресовому впливу на людину займає професія диспетчера аеропорту. Друге –  хірурга. Третє – рятівників. Щодо екологічної ситуації, то Україна в цьому місяці стала, за даними ВООЗ, першою за кількістю захворювань, пов’язаних із забрудненістю повітря. Наші промислові гіганти, яких, зрештою, залишилось не так вже й багато, економлять на фільтраційних системах і здійснюють викиди у повітря. Благо, маємо наші ліси – Волинь, Полісся, Карпати.

Чотири «кити» реформування

 – Сьогодні активно обговорюють питання реформування медичної галузі. Яким є ваше бачення щодо розвитку медицини в майбутньому?

– Особисто я бачу чотири ключових камені у реформуванні галузі охорони здоров’я.  Це бачення сформувалось на основі власного досвіду та аналізу закордонних систем охорони здоров’я – Східної та Західної Європи, Північної Америки.

Першим пріоритетним напрямком є скринінг – раннє виявлення хвороб. Правильним кроком є реставрація у різних областях, зокрема, пілотних регіонах, призабутої диспансеризації, яка була актуальною у радянський період.

Другий етап – реформа екстреної медичної допомоги. За всі роки незалежності в Україні вперше виріс показник звернень за екстреною медичною хірургічною допомогою у порівнянні з кількістю планових хірургічних втручань. Це говорить про те, що люди терплять до останнього.

Третє – реформа страхової медицини. Значний відсоток людей живе за межею бідності. В основному це стосується пенсіонерів, які у нинішній демографічній ситуації складають величезну долю населення. Інше питання, як цю реформу реалізовувати.

Четверте – легітимізація ринку  державних лікарів та ринку платних послуг. Це те, про що говорять мої колеги, – підвищення заробітної плати лікарям, щоб вони не брали неофіційних коштів. 9% лікарів змушені годувати свої сім’ї за рахунок таких «подяк» від пацієнтів.

– Запровадження страхової медицини – один із пріоритетних напрямків. Але багато українців неспроможні будуть оплатити внески…

– Якщо говорити про страхову медицину, то, однозначно, фінансування галузі має зрости до 5-6 ВВП, а не 3%, як зараз. У США, Західній Європі цей показний становить від 10% і більше. Треба створювати громадський рух та акцентувати увагу на цій проблемі. Тоді уряд буде змушений звернути на неї увагу і збільшити фінансування галузі. Наступним після війни пріоритетним напрямком все ж таки має бути охорона здоров’я.

– Чи може змінитися ставлення українців до власного способу життя без  системної державної політики у цьому напрямку?

– Ні. Це має бути державним гімном. Зараз наше суспільство проходить найскладніші випробування. Українці мають вийти з цього горнила найсильнішою нацією. Галузі охорони здоров’я за кордоном демонструють позитивні результати соціальної реклами. Повинна бути пропаганда здорового способу життя. Телеефіри мають бути заповнені пізнавальними та інформативними програмами про здоров’я.

На жаль, середня тривалість життя українця з року в рік стрімко падає. За останні 20 років, за оцінками експертів, рівень смертності в Україні у 2,5 разу вищий, ніж в країнах Євросоюзу, а тривалість життя – на 10 років менша. У Всесвітній організації охорони здоров’я повідомляють, що Україна посідає перше місце в Європі за кількістю серцево-судинних захворювань, також цього року Україна очолила список країн з найбільшою смертністю від забрудненого повітря. В Україні середня тривалість життя – 71 рік. Для чоловіків цей показник становить 66, а жінок – 76 років. Це так звана післячорнобильська доба. У Японції, яка також зазнала впливу радіації у містах Хіросіма і Нагасакі, середня тривалість життя становить 83 роки. Натомість у нас друга у світі смертність від онкології. Це говорить про те, що ми не повинні списувати все на чорнобильську катастрофу. Це питання заполітизоване.

– Комітет Верховної Ради з питань охорони здоров’я  вивчає ініціативу щодо продажу антибіотиків виключно за рецептом лікаря. Як Ви ставитесь до такого кроку?

– Позитивно. Самопризначення антибіотиків – це найбільша афера, яка може бути в світі. Внаслідок цього виникають проблеми з резистентними штамами бактерій, внутрілікарняними інфекціями тощо. Приймати антибіотики треба виключно за показами.

– В Україні зіткнулася з таким явищем, як відтік медичних кадрів за кордон. Вам відчутна ця проблема?

– За останній рік з України виїхало 17 тис. медиків. І це при тому, що наша армія медпрацівників сягає 300 тис. осіб. На даний момент не вистачає 250 тис. медсестер. Це є свідченням того, що в системі охорони здоров’я назріває колапс.

Приватні клініки, навпаки, активно розвиваються, тому що ринок пустує. Його займає приватна медицина. На мою думку, в майбутньому на ринку медичних послуг виникне вісім-десять крупних гравців – загальнонаціональних операторів. Так само і в кожному регіоні. І вони будуть здійснювати надання допомоги на всіх рівнях. Якщо державна медицина не буде розвиватися, вона не зможе конкурувати з приватною. Останньої зараз значно менше – всього 5% для 42,5 млн. українців, але вона активно розвивається.

Черги на операцію – півроку наперед

 – Як змінилася Ваша професійна діяльність після участі у телевізійних програмах?

– По-перше, запис операцій збільшився до півроку наперед. Ми стали дуже популярні за кордоном. Зараз є запит на те, щоб відкрити клініку в Арабських Еміратах та Азербайджані.

Займаємося в основному реконструктивною хірургією. У нас мінімальний відсоток операцій з приводу омолодження. Вони проводяться виключно у випадках ускладнень або за особливими показами при психологічних розладах, пов’язаних з цією проблемою. Записатися до мене на прийом та отримати безкоштовну консультацію можна і в Тернополі на базі клініки «Мій лікар». Графік прийомів можна дізнатися, зателефонувавши до нашого київського відділення або з соціальних мереж.

Реконструктивна хірургія направлена на лікування вроджених (вовча паща, заяча губа, відсутність носа, вушної раковини) та набутих вад (у результаті опіків, пухлинного росту, ураження електрострумом, травми тощо).

– Кого зі своїх телевізійних героїнь Ви б поставили у приклад для інших?

– Учасницю другого сезону програми «Поверніть мені красу» Оксану Шевчун. Жінка мала гігантську пухлину на обличчі – капілярну гемангіому обличчя та шиї. Ми провели двоетапне видалення пухлини. Замістили дефект вирощеною шкірою. Оксана була вигнанцем цього суспільства. Чоловік знущався над нею. Майже кожного тижня виводив її з сином вночі на цвинтар розстрілювати. Страшенно знущався над нею. Вона була замкнута у своїй домівці. В неї навіть були суїцидальні думки. Жінка самостійно намагалася видалити пухлину шляхом випікання кислотою, чим завдала собі значного опіку і спричинила ще більший ріст пухлини.

Зараз усі ці проблеми вирішено. Ми взяли Оксану до себе на роботу молодшим медичним працівником. Вони є однією з найстаранніших, отримує хорошу зарплату. Купила синові необхідні речі та гаджети.

– І на завершення, повертаючись до теми «100 кроків до 100 років»: коли українці житимуть до 100?

– Коли об’єднаються, помиряться і не будуть бачити один в одному конкурента. Коли ліквідуємо «три гетьманства» і збудуємо єдність.

 Довідка

Ростислав Валіхновський  – заслужений лікар України, експерт найпопулярніших телевізійних проектів про здоров’я та красу, один з найвідоміших пластичних та реконструктивних хірургів країни з 20-річним досвідом, особистий лікар Президента України.

Вибір читачів за тиждень

Відео