Орест Сарматський

Як фермери урожай не поділили (Агро-новини)

жовт2710

До поліції Полтавщини в ніч з 25 на 26 жовтня звернулися власники двох агрофірм області з повідомленнями про конфлікт навколо урожаю соняшника поблизу с. Долинка.

Про це повідомила прес-служба поліції Полтавської області.

2701
2701

Директори двох районних агрофірм, які звернулися до поліції, висувають зустрічні вимоги: один — припинити збір урожаю, інший – не перешкоджати польовим роботам.

На даний час поліцейські опитують очевидців та безпосередніх учасників конфлікту. За результатами перевірки прийматиметься процесуальне рішення.

Мінагрополітики прогнозує другий за обсягом врожай в новітній історії

Прогноз врожаю уточнено до середнього рівня діапазону попередньої оцінки — 62 млн т, про це повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

2703
2703

Станом на 25 жовтня за підсумками збирання кукурудзи з площі 2,5 млн га або 55%, Мінагрополітики уточнює свій попередній прогноз врожаю на рівні 62 млн т. Про це повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк під час наради щодо проведення польових робіт.

Кукурудзи на зерно при прогнозі 4,5 млн га зібрано з площі 2,5 млн га або 55%, намолочено 11,7 млн т при врожайності 47,4 ц/га. (у 2016 р. — 58,3 ц/га). Основний фактор, що вплинув на зниження урожайності — недоотримання суттєвої кількості опадів в період вегетації культури, перш за все в зоні степу (Дніпропетровська, Кіровоградська, Миколаївська, Одеська області).

«Кукурудза та пшениця формують загалом 80% валового збору, тому цей показник  був вирішальним  для узагальнюючого прогнозу. Врешті результат, хоч і менший за минулорічний, виявився кращим за попередні  очікування, в першу чергу тому, що вплив погодних умов був нерівномірним», — підкреслив Максим Мартинюк.

Цей врожай є другим за обсягом за новітню історію України, поступаючись лише минулорічному рекорду.

Нагадаємо, що в минулому році було зібрано 66 млн т урожаю.

Буковинські яблука продають в усьому світі

У селі Рідківці Новоселицького району Буковини розташований фруктовий сад. Яблука звідси експортують у багато країн світу. Серед них – Грузія, Ізраель, Єгипт, ОАЕ та Сінгапур, пише “Агро-Центр”.

2702
2702

У саді фермер Леонід Макаренко постійно впроваджує новітні технології. Завдяки цьому, сад дає хороший врожай, який експортується до багатьох країн світу. У регіоні часто бувають заморозки та град, тому сад накрили протиградовою сіткою. Одного разу вона вже врятувала урожай від знищення.

Торік фрукти із саду Леоніда Макаренка перевірили на фітосанітарні вимоги в Сінгапурі, Греції, Іраку, Грузії, Білорусі, Польщі. Фрукти пройшли за всіма стандартами цих держав і їх туди експортували. Цього року буковинські сливи продали до Польщі.

“У Польщі нинішнього року малі врожаї яблук. У нас на підприємстві були представники з Польщі, які мають договори з Єгиптом та Арабськими Єміратами. Вони перевірили наші яблука і хочуть поставляти яблука в ці країни”, – розповідає Леонід Макаренко для “Молодий буковинець”.

Вибір читачів за тиждень

Відео