Віра Олександрович

Як і чому «перекроять» головний для Тернополя документ

«Конституцію» Тернополя – його Статут планують «перекроїти» на сесії міської ради. Крок – вимушений, спричинило зміни створення Тернопільської міської територіальної громади, або МТГ.

Нагадаємо, розпорядження про скликання 32-ї сесії у Тернополі ще не було, а попереднє засідання відбулася ще 19 грудня 2018 р. Тож серед запропонованих проектів уже зібралося чимало цікавих (читайте ТУТ, ТУТ і ТУТ – прим.).

Проект рішення «Про затвердження Статуту Тернопільської міської територіальної громади» вже з’явився на сайті міської ради. Його автор – міський голова Сергій Надал. Нічого дивного у цьому немає, адже «пропозиції щодо внесення змін і доповнень до Статуту мають право подавати на розгляд ради: міський голова, депутати, виконавчий комітет і жителі територіальної громади в порядку внесення місцевої ініціативи». Додамо, «старий» Статут презентували ще у 2011 р., тож він уже потребував змін.

Сесія
Сесія

Розробник пояснив: оновлення необхідне «з метою врахування історичних, національно-культурних, соціально-економічних та інших можливостей у здійсненні місцевого самоврядування на території Тернопільської міської територіальної громади».

Відразу попереджаємо, що Статут – документ доволі об’ємний, загалом – 35 сторінок друкованого тексту. Але там викладені права жителів територіальної громади на участь у вирішенні питань місцевого значення, тому витратити свій час на читання – марною справою не буде. До того ж, у ст. 8 «Загальних положень» йдеться: «Територіальна громада – первинний суб’єкт права на місцеве самоврядування». Серед звичних актів органів і посадових осіб територіальної громади з’явився пункт №7: «акти старости та інших виконавчих органів міської ради та їхніх посадових осіб». Адже до складу Тернопільської МТГ ввійшли 8 сіл, що належали до кількох сільрад Зборівського району.

Що цікаво, у ст. 3 «Дні міста та інші святкові і пам’ятні дні» йдеться: «День Тернополя відзначають щороку 28 серпня – у свято Успіння Пресвятої Богородиці, що є Храмовим святом міста». Втім цей текст доповнили п. 2: «Із урахуванням історичних традицій і з метою їх збереження і збагачення за рішенням міської ради можуть встановлюватись інші свята та дні населених пунктів». Отже, поява Дня Курівців чи, наприклад, Чернихова – не за горами.

Депутати
Депутати

До слова, прийняття Статуту і внесення змін та доповнень до нього здійснюється міською радою більшістю від загального складу міської ради. Вочевидь, із цим проблем не виникне. Адже депутати радо підтримують рішення, запропоновані Сергієм Надалом. Після цього начальнику управління державної реєстрації Василю Франківу доручать провести державну реєстрацію Статуту Тернопільської міської територіальної громадив органах Міністерства юстиції України. Контроль за виконанням цього рішення покладуть на постійну комісію із питань місцевого самоврядування, законності, правопорядку, регламенту та депутатської діяльності (голова – Олег Климчук).

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео