Віра Олександрович

Права і обов’язки вже «нарізали» старостам у Тернопільській громаді (фото)

Депутати8

Положення про старост затвердили на останній у цьому році сесії Тернопільської міської ради. Адже наступний рік уже відкриватиме історію Тернополя не просто як обласного центру, а як центру новоутвореної громади.

Нагадаємо, депутати були змушені ухвалити це та інші рішення (читайте ТУТ – прим.) через створення Тернопільська міської територіальної громади (МТГ) за згоди із 8-ма селами Зборівського району.

Президія3
Президія3

Автором цього проекту був особисто міський голова Сергій Надал. Він пояснив, що треба визначити права, обов’язки та повноваження старост. Адже факт утворення Тернопільської МТГ вже внесли до Перспективного плану формування територій громад Тернопільщини і затвердили розпорядженням Кабінету Міністрів від 16.12.2015 р. №1391 (у редакції розпорядження Уряду від 31 травня 2017 р. №363-р – прим.).

Зауважимо, про добровільне приєднання до Тернопільської МТГ у 2018 році заявили у Курівецькій, Малашовецькій, Чернихівській і Кобзарівській сільських територіальних громадах. Тож, враховуючи висновок постійної комісії міської ради із питань місцевого самоврядування, законності, правопорядку, регламенту та депутатської діяльності (голова – Олег Климчук), міська рада вирішила затвердити Положення про старост сіл Тернопільської міської територіальної громади (із повним текстом можна ознайомитися ТУТ).

Засідання1
Засідання1

Цитуємо цей документ: «Староста села є посадовою особою місцевого самоврядування, яка представляє інтереси жителів відповідного села (сіл), визначених за рішенням міської ради… Старостою може бути обраний будь-який громадянин України, який має право голосу відповідно до ст. 70 Конституції України, незалежно від того, де він зареєстрував місце свого проживання… Повноваження старости починаються з моменту оголошення відповідною територіальною комісією на пленарному засіданні ради рішення про його обрання/прийняття міською радою відповідного рішення і принесенням ним присяги…».

Нагадаємо, це засідання відбулося 19 грудня. На ньому встигли розглянути близько 150 питань (про це читайте ТУТ, ТУТ, ТУТ, ТУТ і ТУТ – прим.).

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео