Анастасія Кисіль

Як на Тернопільщині планують вирішувати проблему з дефіцитом солі

Сіль в Україну постачатимуть закордонні виробники, кажуть в обласній військовій адміністрації і просять жителів області не робити ажіотажу

У зв’язку із закриттям підприємства “Артемсіль”, що забезпечувало майже всю Україну сіллю, тернополяни почали панікувати, що виникне дефіцит цього продукту. Упаковки з цим стратегічним продуктом просто змели з прилавків магазинів. Проте влада області запевняє, що сіль на Тернопільщині буде. Її завозитимуть з-за кордону. Про це повідомив під час брифінгу 26 травня голова Тернопільської військової адміністрації Володимир Труш.

Я прошу всіх заспокоїтися. Підприємство “Артемсіль” закрите у зв'язку з веденням бойових дій. Вони поставляли 90% всієї солі, яка продавалася в Україні. Всього 10% виробництва солі - це крафтова продукція. Але це не проблема, тому що сіль - імпортний продукт, який зараз внесений в перелік критичного імпорту. Сіль будуть завозити з-за кордону, - каже він.

За словами очільника області, тернополяни хвилюються, що не зможуть робити консервацію через брак солі.

Без солі можна прожити. А щодо консервації, експерти радять замість солі використовувати, наприклад, оцет і цукор. Також є багато іншого, чим іншим можна замінити сіль, - зазначає Володимир Труш. 

Нагадаємо, найбільший в Україні виробник солі “Артемсіль” знаходиться в місті Соледар Донецької області, де ведуться інтенсивні військові дії, і підприємство не може працювати на повну потужність. Крім того, є проблеми і з транспортуванням продукції. Запас готової продукції з підприємства також вивезли у квітні. Згодом такої можливості вже не було через обстріли.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео