Чому виник дефіцит української солі у магазинах
На думку, керівника підприємства, зупинку «Артемсолі» відчують на собі й споживачі за кордоном
На тлі війни з російськими окупантами, в Україні виник дефіцит солі вітчизняного виробництва. Причина в тому, що найбільший в Україні виробник солі Артемсіль знаходиться в місті Соледар Донецької області, де йдуть запеклі бої. Про це повідомляють ФАКТИ, пише agronews.ua.
Українська кам’яна сіль зникла з полиць багатьох магазинів. Водночас у продажу є морська сіль імпортного виробництва. Також без проблем можна купити будь-які “екзотичні” види солі – рожеву, гімалайську та інші. Ціни на таку сіль цілком прийнятні.
Причиною дефіциту солі є те, що найбільший в Україні виробник солі “Артемсіль” знаходиться в місті Соледар Донецької області. Зараз у регіоні ведуться інтенсивні військові дії, і підприємство не може працювати на повну потужність. Крім того, є проблеми і з транспортуванням продукції.
Як зазначає в.о. директора «Артемсолі» Віктор Юрін, запас готової продукції з підприємства також вивезли у квітні. Згодом такої можливості вже не було через обстріли.
Підприємство не працює, простоює, згідно з наказом, до невизначеного часу. Обстріли постійні, частково зруйнована адміністративна будівля. Були прямі влучання в рудники, матеріальний склад. Виробничий процес неможливий, — зазначив Віктор Юрін та додав, що більшість мешканців Соледара, співробітників держпідприємства, було евакуйовано.
Наразі дефіцит цієї продукції спостерігається у багатьох містах України. На думку, керівника підприємства, зупинку «Артемсолі» відчують на собі й споживачі за кордоном.
Ми були найбільшим підприємством з видобутку солі у Європі. Серед наших постійних клієнтів — Угорщина, Польща, Грузія, Молдова, Азербайджан, Румунія, — відзначив він.
Українцям, які не запаслися кам’яною сіллю, доведеться користуватися морською. Вона цілком придатна для приготування їжі, а також корисніша внаслідок багатшого мінерального складу. Проте є й мінус – саме насиченість морської солі мінералами робить її непридатною для використання у консервації.
Фото з відкритих джерел