Ростислав Фук

Як отримати е-рецепт, якщо немає зв’язку: пояснення від МОЗ

На період кризи сповіщення із номером та кодом рецепта не будуть надходити пацієнтам усіх операторів мобільного звʼязку

Тимчасово на період відновлення мобільного звʼязку в електронну систему охорони здоров’я внесуть зміни щодо формування електронного рецепта. Про це повідомили у пресслужбі Міністерства охорони здоров’я України.

На період кризи сповіщення із номером та кодом рецепта не будуть надходити пацієнтам усіх операторів мобільного звʼязку. Натомість відтепер інформаційна довідка буде містити код погашення, який потрібен для відпуску ліків фармацевтом в аптеці.

Як отримати довідку

Для отримання нових рецептів з 15 грудня лікар обовʼязково має надрукувати паперову інформаційну довідку або передати її в електронному вигляді. Така інформаційна довідка міститиме і номер рецепта, і код його погашення, який необхідно надати працівнику аптеки.

Це також можна зробити дистанційно в узгодженому між лікарем та пацієнтом форматі (телефоном, месенджером тощо).

Якщо вам виписали рецепт до 14 грудня включно, проте ви досі не отримали смс, ви можете повторно звернутися до лікаря. Лікар згенерує нову інформаційну довідку, яка міститиме необхідні дані.

Якщо попередньо вам виписали е-рецепт, проте смс все ж вдалося отримати – не потрібно інших додаткових кроків.

Звертаємо вашу увагу: ці зміни – тимчасові та вжиті на період кризи та стосуються користувачів усіх мобільних операторів. Після повноцінного відновлення звʼязку серед усіх абонентів мобільного оператора, смс-інформування пацієнтів про номер та код погашення е-рецепта буде відновлено, – йдеться в повідомленні.

Зміни стосуються усіх програм, за якими призначаються ліки за е-рецептом, – як за програмою реімбурсації, так і за власні кошти пацієнта.

У МОЗ кажуть, зазначені зміни не впливають на процеси щодо виписування е-рецептів на медичні вироби.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео