Орест Сарматський

Як отримати $10 тис. прибутку від вирощування квітів та полуниці в підземній теплиці: приклад фермера з Тернопілля (Агроновини)

1102 (Copy)

На Тернопільщині фермер створив підземну теплицю з квітами і полуницями (суницею садовою). Теплиця фермера Степана Андреїва заглиблена в землю на 1,5 метра. На такій глибині вона зберігає тепло навіть у 20-ти градусні морози. 

Замість міцного даху – кілька шарів тепличної плівки. Температура в теплиці тримається позначки +10-15 в найлютіші морози.

«Це дозволяє при низьких затратах на опалення вирощувати квіти цілорічно», – зазначає фермер.

Спершу Степан вирощував овочі. «Я порахував затрати – мені потрібно п’ять років, щоб вийти в нуль», – Степан Андреїв. Тому вирощує понад півсотні видів квітів. Зокрема тюльпани, фіалки та стрептокарпуси.

А цієї зими вирощуватиме ще й полуницю. За рік Степан отримує до $10 000 прибутку.

Наразі фермер планує збудувати ще кілька підземних теплиць.

Малий фермер з Волині побудував прибутковий бізнес на вирощуванні гарбузів 

У селі Римачі на Волині Віктор Калитюк був одним з перших, хто вирішив виділити великі площі для вирощування гарбузів. Починав з кількох соток, а зараз має 15 гектарів.

Нині чоловік працює за кордоном, то врожай збирає 18-річний син Назар.

“Молотить” гарбузи звичайний трактор, до якого приєднують спеціальний причіп, у якому крутяться два вали. На них вилами закидають кольорові соковиті колобки, які перед тим трактор зі спеціальними трикутними косами обірвав від гарбузиння. Далі овочі перемелюються на цих валах. В один отвір на землю падає м’якоть, а з іншого боку прив’язаний мішок, куди летить чистеньке насіння.

- За дві години можемо зібрати врожай більш як з гектара, – зазначає Назар. – У мене п’ять гектарів гарбузів, а у батька – десять. Потім вдома сушимо. Для цього обладнали спеціальне приміщення: поставили котел, палимо дровами і на великих сітках розкладаємо сире насіння. Треба приблизно 10–12 годин відповідної температури, щоб добре просохло.

Pasted into Як отримати $10 тис. прибутку від вирощування квітів та полуниці в підземній теплиці приклад фермера з Тернопілля (Агроновини)
Pasted into Як отримати $10 тис. прибутку від вирощування квітів та полуниці в підземній теплиці приклад фермера з Тернопілля (Агроновини)

А от викинута м’якоть перегниє і буде замість добрива. На полі переважають гарбузи середнього розміру, є й геть маленькі.

- Сіяли цьогоріч вітчизняний сорт «Український багатоплідний», але врожай не дуже, – зізнається молодий господар. – Зазвичай з гектара можна отримати 700 кілограмів насіння, а коли погані умови, то лишень 200 кіло буде.

Хлопець розповідає, що раніше самі возили гарбузове насіння продавати на базар. А нині мають телефони оптових покупців, які приїжджають додому, щоб забрати корисну сировину. Кажуть, потім перепродають українські гарбузи за кордон, де їх використовують для виробництва косметики та медичних препаратів.

- Після збору врожаю продаємо лишень частину насіння, щоб розрахуватися за роботу, покрити витрати на солярку, – пояснює Назар. – А більшу частину притримуємо до зими-весни. Тоді ціна найвища. Пам’ятаю, одного року продавали гарбузки по 88 гривень за кілограм.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео