Орест Сарматський

Як створюють смаки крафтових соків? (Агроновини)

1801 (Copy)

Більшість українських споживачів не звертають увагу на спосіб виробництва та склад соку, який вони купують. 

Хоча, з іншого боку, для покупців має значення бренд – знайомим маркам довіряють більше. Що ж до способів, то соки прямого віджиму є більш корисними, але й дорожчими. Смак такого напою, зазвичай, регулюють не додаванням цукру чи інших домішок, а міксуванням ягід і фруктів чи їх сортів.

Смакові якості крафтових соків з яблук регулюють шляхом поєднання кислих та солодких сортів.

- Є більш солодкі і більш кислі сорти яблук, але, як показує практика, люди сприймають їх з однаковим задоволенням. Ми міксуємо різні сорти яблук між собою, щоб все було збалансоване, наприклад, солодкий Голден з кислим Гренні Сміт та Фуджі із Симиренка, – цитує Василя Майданський, керівника господарства “Пріма” видання AgroTimes.

Підприємство базується у в селі Недобоївці (Чернівецька область). Компанія виготовляє соки під торговельною маркою “Пан Сік”.

На думку Василя Майданського, українські споживачі недостатньо обізнані щодо переваг соків прямого віджиму, тому їх варто популяризувати.

- Перше, на що звертають покупці, — це слово “сік” на упаковці. Далі мало хто може дивитись — з чого він зроблений та по якій технології. Розпізнаваність бренду – друге, чим керуються покупці. Вони десь про нього чули і будуть брати не один рік. Тому популяризація — це перше, на що треба звертати увагу під час продажу соків прямого віджиму, – зазначає фахівець.

Варто зазначити, що крафтовий сік виготовляють не лише з фруктів, ягід чи овочів. Так, наприклад, у Хмельницькому виготовляють сік з пророщеної пшениці. Продукт солодкий на смак та має приємний трав’яний аромат, він є досить корисним, як і сам мікрогрін, з якого його виготовляють.

Елітну золоту ікру виготовляють в Україні

Ікра стерляді-альбіноса має характерний світлий молочний колір. Продукт є складним у виробництві та порівняно рідкісним, тому вважається делікатесом. Його ще називають “золота ікра”. 

В Україні є підприємство, що займається вирощуванням стерлядей-альбіносів та виробництвом їх ікри. Це компанія «Бестер».

Виробництво базується у Київській області.

Наразі 100 грамів елітної ікри в Україні можна купити за ціною 5 тис. гривень. Через те, що продукт для внутрішнього ринку новий, попит на нього наразі невисокий, а от стейки стерляді-альбіноса продаються добре, розповів у коментарі для AgroTimes співвласник компанії «Бестер» Юрій Яременко.

1802 (Copy)
1802 (Copy)

- Стерлядь-альбінос має ще й дуже смачне м’ясо. Після видобування ікри з неї виробляють стейки (1,1 тис. грн/кг). Аби тільки риба була, бо охочі є, – зазначає підприємець.

Варто зазначити, що виробник минулого року почав експортувати елітну ікру до Сполучених Штатів.

* Цікавий факт: Попри високу ціну ікри стерляді, це далеко не найдорожчий продукт у сегменті. Найдорожчою в світі вважається ікра білуги-альбіноса. За рік в Європі виробляють лише близько 10 кілограмів такої ікри.

У подальших планах компанії «Бестер» – випуск на ринок нового продукту – соленої скумбрії. Наразі підприємство шукає фахівців та напрацьовує технологію сухого соління. Також компанія планує відкрити ще один напрямок – гастротуризм. 

Туристам пропонуватимуть екскурсії на виробництво та дегустації. Саме з метою розвитку цього напрямку підприємство вже приєдналося до спільноти «Дороги вина та смаку Київщини».

Крім цього, на підприємствах компанії «Бестер» виробляють червону та чорну ікру, ікру щуки, ікру дикого сазана, оселедці та рибні консерви.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео