Оксана Бучко

Як тернополянам не стати жертвою шахраїв при купівлі чи оренді нерухомості

ccdba203-74cf-4974-83f0-a96fa6e148b6

Шахраї трапляються у всіх сферах нашого життя, проте сьогодні детальніше поговоримо про те, як не стати жертвою шахрайських дій при купівлі чи оренді нерухомості. Ви вирішили купити квартиру, будинок чи інше нерухоме майно? Кілька практичних порад, які допоможуть уникнути шахраїв дають у Тернопільському центрі з надання безоплатної правової допомоги.

При купівлі квартири слід:

  1. Дізнатися про обрану квартиру максимум інформації:

-скільки разів за останній час вона змінювала власників;

-чи є рішення про арешт цього майна, інші рішення судів по квартирі;

-сумніви мають викликати передача квартири у власність за судовим рішенням (в такому випадку треба проводити детальний аналіз причин), зміна декількох власників за короткий термін, продаж за дорученням (коли немає прямого зв’язку з власником) та інші операції з нерухомістю перед продажем.

2. По можливості вимагати присутності реального власника при укладанні угоди і при оглядах квартири. 

-ретельно перевіряйте його (їх) особисті документи. Так можна застрахувати себе від подальших судових претензій в тому, що власник був не в курсі про майбутній продаж.

3.Укладати угоду на повну суму, уникати часткової оплати, розстрочки, непідтвердженою нотаріально завіреними документами.

Це може спричинити подальші фінансові претензії до вас.

Активно шахраї працюють і на ринку оренди нерухомості. У цьому випадку потрібно:

-перевіряти всі наявні документи на орендовану квартиру;

-звертати увагу на форму власності, кількість власників;

-уточнити, чи всі вони згодні на здачу квартири в найм, бо відповідно статті 761 Цивільного кодексу право передачі в оренду майна належить тільки власнику. 

-якщо квартира перебуває у спільній чи суміжній власності, щоб уникнути спірних ситуацій потрібно вимагати письмову згоду іншої сторони і при цьому зробити копію і перевірити документи власника житла та порівняти їх з даними в документах на квартиру.

-після підтвердження права власності слід з’ясувати, чи не перебуває квартира в оренді іншою особою, чи не є квартира заставним майном в фінансовій установі. А також, варто перевірити чи не є квартира предметом майнового спору в суді. Крім того, до укладення договору оренди необхідно перевірити чи не перебуває об’єкт оренди під арештом, в іпотеці або іншими обмеженнями. Відповідно до ст. 9 Закону України «Про іпотеку» передача в оренду нерухомого майна, що є предметом іпотеки можливе лише з дозволу іпотекодержателя. Це також можна зробити, отримавши інформаційну довідку через Кабінет електронних сервісів.  Постаратись слід перевірити історію квартири, що здається. Пошукайте адресу на сайтах оголошень про нерухомість, щоб зрозуміти, як давно шукають орендарів. Можливо, вдасться знайти відгуки про власників;

-домовляйтеся про повний розрахунок за квартиру тільки в момент заїзду. Якщо власники наполягають на заставі або передоплаті – внесіть мінімально можливу суму;

-при добовій оренді не сплачуйте заставу або завдаток на карту. Пам’ятайте, що передоплата за ненадані послуги підвищує шанси шахраїв. 

У договорі варто зазначити наступні умови: порядок розрахунків, строк дії договору оренди, право суборенди, вказати стан квартири на момент укладання договору, порядок розрахунків за спожиті комунальні послуги, припинення договору у разі відчуження квартири, відповідальність сторін.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео