Оксана Бучко

Як тернополянам підтвердити статус багатодітної сім’ї

37905954_482771288830329_1877669292749619200_n

Представники багатодітних сімей досить часто звертаються до місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги Тернопільської області. Одні із нагальних проблем питання призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сімям. Cеред інших також постає питання отримання посвідчення, що підтверджує статус багатодітної сім’ї і дітей з такої сім’ї.

Багатодітна сім’я – це подружжя (чоловік та жінка), що перебуває у зареєстрованому шлюбі, разом проживає та виховує трьох і більше дітей, у тому числі кожного з подружжя, або один батько чи одна мати, що проживає разом з трьома і більше дітьми та самостійно їх виховує.

Документом, що підтверджує статус багатодітної сім’ї і дітей з такої сім’ї та їхнє право на отримання пільг згідно із Законом України «Про охорону дитинства», є відповідне посвідчення (постанова Кабінету Міністрів України від 04 червня 2015 року № 389 «Про затвердження Порядку надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї»). його видають структурні підрозділи районних держадміністрацій, виконавчі органи міських, районних рад (відділ у справах сім’ї, молоді та спорту), у тому числі через Центри надання адміністративних послуг одному з батьків відповідно до місця реєстрації, протягом десяти робочих днів після подання необхідних документів. Посвідчення видається безоплатно, строк дії якого визначається окремо для кожної багатодітної сім’ї. Дітям з багатодітної сім’ї посвідчення видається з 6 років.

В рамках розширення співпраці стосовно надання безоплатної правової допомоги пройшла зустріч директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільські області Ірини Хондогій та головою Тернопільської обласної спілки багатодітних сімей Лесею Балуш. Із спілкою ведеться тісна співпраця на основі підписаного меморандуму з 2015 року. Правові питання, які турбують громадян із числа багатодітних сімей здебільшого стосуються складання документів процесуального характеру та призначення адвоката для здійснення представництва в цивільних провадженнях, що є прерогативою місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, однак Регіональний центр завжди активно підтримував Тернопільську обласну спілку багатодітних сімей в питанні проведення правопросвітницьких заходів для зазначеної категорії громадян, а також ішов на зустріч у всіх спільних заходах, які стосувалися організації надання правової допомоги багатодітним сім’ям. Адвокати системи безоплатної правової допомоги Тернопільської області неодноразово здійснювали представництво інтересів осіб із багатодітних сімей за перенаправленням від Тернопільської обласної спілки багатодітних сімей.

Нагадуємо, що отримати відповіді на запитання, які стосуються безоплатної правової допомоги можна зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України із стаціонарних та мобільних телефонів.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео