Оксана Бучко

Як тернополянам поділити майно, набуте у шлюбі

pravila_podilu_mayna_podruggya_5e4bf77338350 (1)

Тернополяни, які розривають шлюбні відносини, повинні знати про право поділу майна. Відповідно до статті 60 Сімейного кодексу України дружина і чоловік мають право спільної сумісної власності, незалежно від того, що один із них не мав самостійного доходу з поважних причин, тобто навчання, догляд за дітьми, хвороба тощо. Кожна річ, набута за час шлюбу, крім речей індивідуального користування є об’єктом права спільної сумісної власності подружжя, поки не встановлять та не доведуть протилежне.

Більше про це пояснюють у Кременецькому центрі з надання безоплатної правової допомоги.

Поділ спільного майна подружжя означає припинення права спільної сумісної власності подружжя на це майно, на основі чого виникає право приватної власності чи спільної часткової власності. Відповідно до статті 57 Сімейного кодексу України у судовому порядку може визнати особистою приватною власністю дружини чи чоловіка майно, набуте за час їхнього окремого проживання у зв’язку з фактичним припиненням шлюбних відносин.

Також поділ майна можуть провести і без розірвання шлюбу. У статті 69 Сімейного кодексу України передбачили, що дружина та чоловік мають право на поділ майна, що їм належить на праві спільної сумісної власності, незалежно від того, розірваний шлюб чи ні. Дружина та чоловік мають право розділити майно за взаємною згодою, тобто уклавши договір про поділ майна, яке є у спільній сумісній власності.

При цьому потрібно вказати, що певна річ була набута одним з подружжя під час окремого проживання за власні кошти. У такому випадку її вартість при поділі спільного майна подружжя не враховуватимуть. Якщо об’єктом поділу є нерухоме майно, даний договір потрібно укласти у письмовій формі та посвідчити нотаріально.

Предметом договору поділу спільного сумісного майна подружжя може бути все майно набуте подружжям за час перебування у шлюбі або його деяка частка. У спільній сумісній власності подружжя залишається майно, яке не увійшло до предмету договору. Якщо поділ майна є нерівноцінним, в такому випадку даний договір можуть укласти з умовою виплати грошової компенсації або без такої умови.

Якщо предметом поділу є нерухоме майно набуте подружжям під час шлюбу у спільну сумісну власність та право особистої приватної власності переходить до одного з подружжя, тоді такий договір може бути документом, що підтверджує право власності одного з подружжя на даний об’єкт. Після укладання договору про поділ майна подружжя відповідні відомості вносяться до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Інформацію надано Кременецьким місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги

Вибір читачів за тиждень

Відео