Оксана Бучко

Як тернополянам правильно укласти або розірвати договір на землю

i-have-a-right-logo_1349x822

Договір оренди землі укладається у  письмовій формі та за взаємним бажанням орендаря і орендодавця. Його можна  посвідчити нотаріально. Про інші важливі моменти інформує Регіональний центр з надання безоплатної правової допомоги у Тернопільській області.

Відповідно до статті 13 Закону України «Про оренду землі» (далі Закону), договір повинен містити:

  1. Інформацію про земельну ділянку, що передається в оренду: кадастровий номер,  місце  розташування  та розмір земельної ділянки;
  2. Строк дії договору оренди;
  3. Орендну плату із зазначенням її розміру, індексації, способу та умов  розрахунків, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату.

Відсутність однієї із таких умов робить договір недійсним.

Строк дії  договору  оренди  землі:

визначається  за згодою сторін, але не може перевищувати 50 років. Сьогодні мінімальним строком оренди для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, фермерського господарства, особистого селянського господарства земельних ділянок сільськогосподарського  призначення є 7 років, згідно зі статтею 19 Закону.

Для розрахунку орендної плати:

розглядають нормативну грошову оцінку землі. Вона зазначена в кожному сертифікаті на отримання земельної частки (паю).

Розмір, умови і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до Податкового кодексу України) статті 21 Закону. Орендна плата передбачається у грошовій формі, але досить поширеним серед виплат за оренду є оплата у натуральній формі (зерно, цукор, крупи, тощо).

Важливим моментом для усунення проблем із несвоєчасною оплатою варто передбачити у договорі штрафні санкції для орендаря (штраф або пеню). Якщо орендна плата визначена у натуральній формі, то слід застосовувати штраф, який може бути виражений у грошовому еквіваленті або у такій ж натуральній формі.

У випадку, якщо орендар не виконує належно умови договору, в тому числі використовує земельну ділянку всупереч визначених у договорі умов (наприклад, надмірно виснажує землю, використовує пестициди, які суттєво погіршують її стан), орендодавець має право розірвати договір оренди. Договір оренди землі можуть розірвати за згодою сторін. Також на  вимогу  однієї  із  сторін договір оренди може бути достроково розірваний за рішенням суду.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео