Оксана Бучко

Як тернополянам відстояти своє право на пенсію по віку?

image

Право на пенсію  по віку  закріплено в Конституції  України.  Однак, інколи реалізувати його буває вкрай важко. Зазвичай, перешкодами  стають  неналежне оформлення  документів,  таких як  трудові книжки, накази, бухгалтерські документи. В більшості випадків єдиним  способом  відстояти своє право  на  соціальне забезпечення - це  звернутися до суду задля оскарження рішення органу Пенсійного фонду України, наголошують у Кременецькому центрі з надання безоплатної правової допомоги у Тернопільській області. 

Так  і  пану В., клієнту місцевого центру, довелося звертатися до суду.  Оскільки з досягненням пенсійного віку (60 років)  він звернувся до  органу Пенсійного фонду України  із заявою про призначення пенсії за віком, однак, йому відмовили у її призначенні, не зарахувавши позивачу до страхового стажу періоду роботи з 01.11.1991 по 02.01.2007. Мотивували це тим,  що   при внесенні записів про прийняття та звільнення з роботи в трудовій книжці допустили виправлення, що суперечить вимогам Інструкції про порядок ведення трудових книжок.

Представляти інтереси  доручили адвокату Олені Радосюк. Після  узгодження  правової позиції по справі,  в  судовому провадженні вдалося довести  неправомірність дій органу  Пенсійного фонду України.  Як наслідок  рішення Тернопільського  окружного  адміністративного суду  від  26.08.2021  року  №  500/3738/21 визнали  протиправним та скасували  рішенням органу  Пенсійного фонду України щодо відмови у зарахуванні до страхового стажу період роботи з 01.11.1991 по 02.01.2007 та  зобов’язали  зарахувати даний страховий стаж і  повторно  розглянути заяву про призначення пенсії.  

Коментує  адвокат Олена Радосюк:

- Основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка. За відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній трудовий стаж встановлюється на підставі інших документів, виданих за місцем роботи, служби, навчання, а також архівними установами. У разі коли документи про трудовий стаж не збереглися, підтвердження трудового стажу здійснюється органами Пенсійного фонду на підставі показань свідків.

Записи у трудову книжку вносяться відповідальною особою  підприємства, а не особисто працівником. Більше того, недоліки її заповнення не є підставою вважати про відсутність трудового стажу позивача за спірний період.

Тому працівник не може відповідати за правильність та повноту оформлення документів на підприємстві, а неналежний порядок ведення та заповнення трудової книжки чи іншої документації з вини адміністрації підприємства не може бути підставою для позбавлення позивача його конституційного права на соціальне  забезпечення.».

Інформацію надано Кременецьким місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги. 

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео