Оксана Бучко

Як тернополянка переїхала в Берлін на маркетинг-позицію

baluk_1

Тернополянка  Марія Балук, яка закінчила ТНПУ (факультет іноземних мов), свою кар’єру почала у маркетингу в Тернополі, потім продовжила у Львові. А сьогодні вона працює на позиції Senior performance marketing manager в німецькій компанії Blinkist. Це сервіс, який продає доступ до витягів із книг. Які враження у дівчини від життя в Німеччині, запитував журналіст AIN.UA.

Роботу в онлайн-маркетингу тернополянка знайшла випадково на останньому курсі магістратури. Так в компанії MagneticOne освоїла основи SEO и SMM.

Згодом переїхала до Львова і працювала в аутсорсі в компанії, яка орієнтувалась на ринок Бенілюкса. Та зрозуміла, що хоче чогось більшого. І почала шукати стажування в Берліні.

Але … отримала відмову.

- Виявилось, що крім офіційних правил, які можна знайти в Інтернеті, є ще купа інших нюансів, - розповіла Марія. – Я не могла подавати на стажування, бо не  була студенткою. Ні компанія, ні я цього не знали.

Тоді Марія почала відправляти адаптоване резюме багатьом компаніям. Їх назбиралось в списку 200 позицій.

- Розумію, що під адреналіном зробила щось дивне, незрозуміле, але в той же час кльове, - продовжила дівчина. – Тоді в 2014 році були модні позиції online marketing manager або growth hacker. Було важко, бо по суті я підходила під будь-який профіль, на кожну вакансію – по 60 заявок в тиждень. Мені трохи пощастило, а ще – я знала і вчила HTML та інші курси. Позицію знайшла на Berlin Startup Jobs. Ще ми постимо вакансії на LinkedIn.

У Берліні маркетинг показав себе в повній красі. Бюджети компанії Kayak, з якої почала роботу в Берліні Марія, були великі. Але щоб вести ринки, розробили безліч технологій. Так без проблем можна вести десятки акаунтів. Далі тернополянка перейшла у меншу кампанію Blinkist, аби допомагати будувати щось нове.

Ми працюємо з усіма платними каналами. Так треба рентабельно витрачати бюджети на платформах Google Ads, Apple Search Ads, Quora Ads, - поділилась Марія. – Продукт досить дорогий. Але ми доступні глобально. Також є країни, в яких ця культура підписки на сервіси вже вкорінилась. Ми можемо логічно пояснити цінність продукту. Також є частина людей, які готові платити за просунення в кар’єрі. Якщо платять за Spotify, Netflix, то Blinkist – це корисна альтернатива.

На перших півтора місяця гроші потрібні. Бо компанія Relocation bonus виплачує переважно із першою зарплатою. А щодо пошуку житла – довелось пройти труднощі.

-Шукати житло потрібно із величезною папкою з документами, яка передбачає проживання в Берліні уже 3 місяці, - пояснила Марія. – Наприклад, довідка від власника, що ти платиш вчасно і не шкодиш квартирі. Це тому, що закони захищають право орендарів. Тож виселити тих, які недобросовісні - важко. Довелось брати довідку на роботу про безстроковий контракт. Вдалось зняти нормальну квартиру майже в центрі міста, але не найкращу.

Сьогодні це коштує для мене 700-1100 євро разом з комунальними послугами. Ділю двокімнатну квартиру із сусідкою.

Перед від’їздом в Україні тернополянка заробляла близько 1500 доларів в місяць. У Берліні зарплата більша, але там вона середньостатистична.

- У Львові я більше розкошувала, а в Берліні живу, як усі. Але так само. І це приємно. Коли нема картини, що в «Сільпо» хтось бере лосось, а хтось гречку. Загалом, хочуть, щоб ціна на оренда була у три рази меншою твоїм доходів. Такі правила мають власники квартир. А воно в середньому коштує 700-1000 євро.

Найбільше у Берліні Марії подобається атмосфера, де ніхто нікому нічого не винен.

- У метро на тебе не накричить бабуся чи а у автобусі не нахамить водій, - завершує Марія. – Я до цього звикла, тому вдома буває дещо некомфортно. Хоча лоукостами літаю додому 5-6 разів в рік. І відчуваю цей режим самозахисту від негативу. Такого в Берліні немає.

27657885_10159912616160183_13925976402749949_n
27657885_10159912616160183_13925976402749949_n

Фото зі сторінки Марії Балук

Вибір читачів за тиждень

Відео