Оксана Бучко

Як тернополяни можуть повернути неякісні ліки в аптеку

ba9fe655-d64c-4f78-ba81-d4b089898d66_670x0_resize

Повертати неякісні ліки у аптеку тернополяни можуть вже від початку року. Адже 1 січня набув чинності Закон від 23 листопада 2018 року № 2628-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів». Якого алгоритму слід дотримуватись при поверненні, розповідають у Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги  у Тернопільській області.

Обов’язково потрібно зберігати чек. Якщо у покупця є обґрунтовані сумніви у якості препарату, тоді необхідно написати звернення до територіального відділення Держлікслужби та надати залишки препарату для аналізу. Важливо знати, що необхідно надавати щонайменше один блістер для таблеток або п’ять ампул для ін’єкцій. Висновки експертів безкоштовні, а експертиза повинна тривати не довше тижня.

Якщо за результатами дослідження виявиться, що ліки дійсно не відповідають належній якості – буде видано відповідний висновок. Саме висновки лабораторій і стануть підставою для покупця звернутися з ними та чеком до аптеки і вимагати компенсації витрачених коштів або заміни препарату на інший.

За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я, у розвинених країнах відсоток фальсифікату на ринку ліків становить 10%. Однак ніхто не може сказати, яким є цей показник в Україні. Тому можливість віддати підозрілі медикаменти, придбані в аптеці, на безкоштовний аналіз – це спосіб з’ясувати реальний відсоток неякісних препаратів на ринку.

У разі, коли ви зібрали усі необхідні документи, та  аптека вам відмовляє у поверненні коштів чи заміні препарату на інший, можете звертатися до центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги або на єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги – 0-800-213-103.  Ця телефонна лінія працює цілодобово. Дзвінки у межах України – безкоштовні.

Інформацію надано Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги  у Тернопільській області в рамках загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО» за матеріалами Тернопільського МЦ з надання БВПД.

Фото з відкритих джерел      

Вибір читачів за тиждень

Відео