Ростислав Фук

Як українська енергетика готується до зими і на скільки відключатимуть світло

Нові російські атаки – це значний ризик. Ми готові до різних сценаріїв, зазначає голова правління «Укренерго»

світло

Те, наскільки тривалими будуть графіки можливих відключень споживачів після поновлення масованих атак ворога на енергетичні об’єкти залежить від того, яким в цей день буде споживання та якими будуть спроможності наших електростанцій виробити цю електроенергію. Про це повідомив голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький.

Залежить від того, яким може бути дефіцит потужності в системі в цілому. Якщо він буде невеликий, це не має бути 4 години, якщо він буде більше, це може бути 4 години або може бути якась інша величина. Це питання не до самих графіків, а яке в нас буде споживання в конкретний день і які будуть спроможності наших електростанцій виробити цю електроенергію, - розповів Кудрицький.

Він також зазначив, що в цьому році графіки відключень дещо переглянуті. За його словами, списки споживачів і черговість можливих відключень дещо змінені саме для того, щоб зробити їх більш рівномірними.

Стовідсотково ідеальної рівномірності досягнути не можна, але більш рівномірними зробити їх можна й в тому числі за рахунок того, що зараз місцева влада має набагато краще забезпечення автономними джерелами живлення, зокрема дизельними генераторами, які можуть живити об'єкти критичної інфраструктури, – зазначає голова «Укренерго».

Володимир Кудрицький каже, разом із колегами з інших енергетичних компаній усі сім місяців після припинення атак ремонтували пошкоджене і знищене. До слова, руйнувань зазнали понад 40% енергосистеми.

Що стосується «Укренерго»: ми готові вже зараз передавати зимові обсяги електроенергії. Магістральні мережі до цих навантажень готові. Інженери розробили додаткові резервні схеми, які можуть бути задіяні за різних типів надзвичайних ситуацій. Диспетчери мають сценарії управління енергосистемою на випадок різних типів уражень, яких не розробляв ніхто в світі. Ми ці сценарії тепер маємо, – розповідає Економічній Правді Кудрицький. – Готувалися і Сили оборони. Не секрет, що щільність ППО в Україні вища, ніж була минулої зими та осені. Водночас, ми не маємо жодних інфантильних ілюзій: сусідня країна-терорист теж вчиться на своїх помилках. росія шукатиме нові стратегії, щоб завдати страждань якомога більшій кількості людей. Нові російські атаки – це значний ризик. Ми готові до різних сценаріїв

Голова «Укренерго» радить місцевій владі подбати про автономні джерела живлення для критичної інфраструктури. Генераторів для найбільш важливих об'єктів буде на 70% більше.

Бізнесу – подумати про різні варіанти роботи, якщо сценарій розвитку подій передбачатиме обмеження енергоспоживання. Для бізнесу, крім автономних джерел живлення, є ще опція імпорту електроенергії. Оскільки з березня 2022 року Україна синхронізована з європейською енергосистемою ENTSO-E, нам доступний імпорт електрики з Євросоюзу. В умовах вільного ринку ціна на електроенергію там часто буває вищою за українську. Буває і навпаки: зараз можна укласти форвардні контракти на електроенергію з ЄС по 140-160 євро на всю наступну зиму. Це співмірно з українською ціною на ринку електроенергії. У грудні ціна буде інша, – каже Кудрицький.

Читайте також: «Якщо будуть прильоти, то будуть ліміти»: як Тернопільщина готується до можливого блекауту

Як тернополяни готуються до можливого блекауту

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео