Тетяна Бакай

«Якщо будуть прильоти, то будуть ліміти»: як Тернопільщина готується до можливого блекауту 

Хочеться сподіватися, що ми проведемо зиму спокійно, але потрібно бути готовими і до найгіршого сценарію, зазначає голова обласної військової адміністрації

Чи відключатимуть цього року електропостачання на Тернопільщині, наразі невідомо. Але робити прогнози у час, коли в країні триває війна, країні складно. Тому область готується до можливого блекауту. Про це повідомив під час брифінгу 5 жовтня голова обласної військової адміністрації Володимир Труш. 

Я надіюсь, що ми проведемо зиму спокійно, але  готуємось до найгіршого сценарію і склали вже графіки. Наші енергетичні обʼєкти ми захистили наскільки це можливо було зробити, - каже він. 

За  словами очільника області, Тернопільщина не є виробниками електроенергії, тому ми отримуємо її за рахунок інших областей. У  нас є 2 джерела живлення. Якщо будуть прильоти, то в нас будуть ліміти. Загалом область потребує в середньому біля 300 мегаватів в годину електроенергії, а, приміром, минулого року ми мали навіть не 100. Причому першочергово потрібно було забезпечувати критичну інфраструктуру - це залізниця, лікарні, котельні. 

Тернопільщина готова до опалювального сезону на 100%, запевняє Володимир Труш.  У області є 1201 котельня, школи і лікарні забезпечені генераторами. У КП «Тернопільтеплокомуненерго» розглядають питання щодо збільшення кількості альтернативного виду палива, зокрема, дров.

Якщо ми побачимо, що за три дні середньодобова температура не перевищує +8 градусів, відповідно тоді кожен орган місцевого самоврядування окремо приймає розпорядження про початок опалювального сезону. Будемо надіятися, що осінь буде в нас тепла і він почнеться якнайпізніше. До речі, нас є достатньо українського газу для того, щоб покрити усі потреби населення, - зазначає голова обласної військової адміністрації. 

На випадок відключення електропостачання на Тернопільщині діятимуть 485 пунктів незламності, які будуть готові відкритися у разі потреби, додає Володимир Труш. 

Читайте також: Як тернополяни готуються до можливого блекауту.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео